понедељак, 16. маја 2022. | 17:00
Најновије вести

Петковић на Васкрс на Косову и Метохији

-Овде где смо много пострадали, где је много пострадао и манастир Девич, успели смо да се сачувамо као народ и да дочекамо да и ове године прославимо Васкрс, а даће Бог да га славимо и много година и векова, као што смо га славили и много година и векова уназад – поручио је Петковић из села Бање у општини Србица

 

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, борави у дводневној посети Косову и Метохији.
Петковић је у поноћ присуствовао васкршњој литургији у манастиру Бањска, коју је служио игуман манастира, отац Данило. Литургији на којој се окупио многобројни верни народ присуствовали су и челници Српске листе као и градоначелници и председници привремених органа општина на северу Косова и Метохије.
Петковић је данас, заједно са епископом рашко–призренским и косовско–метохијским Теодосијем и  председником Српске листе Гораном Ракићем био у селу Бање у општини Србица где је организована подела ускршњих јаја и слаткиша деци из тог села и Сувог Грла.
Петковић је са мештанима ова два села разговарао о проблемима са којима се суочавају и начинима на који Канцеларија може да им помогне.– Из села Бање, овде из срца Дренице, поздрављамо васколики српски род и честитамо најрадоснији хришћански празник Васкрс. Свим православним верницима поготову српском народу на Косову и Метохији уједно преносим и поздраве председника Републике Србије Александра Вучића. Васкрс који је симбол победе живота над смрћу, победе смисла над бесмислом, победе наде над безнађем, чини ми се најбоље се осећа овде у селу Бање, али и у Сувом Грлу где је наш народ успео захваљујући и цркви и држави Србији да опстане и остане. Овде где смо много пострадали, где је много пострадао и манастир Девич, успели смо да се сачувамо као народ и да дочекамо да и ове године прославимо Васкрс, а даће Бог да га славимо и много година и векова, као што смо га славили и много година и векова уназад – поручио је Петковић.

Он је истакао да је најважније да градимо мир и сигурну будућност.

– Овде смо свој на своме, овде смо да градимо мир, да разговарамо са нашом дечицом која представљају будућност оптстанка нашег народа овде, да разговарамо са нашим мештанима, да видимо шта је то што још можемо као држава Србија да помогнемо и учинимо да и овде наш народ живи живот достојан човека у 21. веку. Ни мало није једноставно, ни мало није лако, искушења су велика, поготову у овом доста незгодном окружењу, али ту смо да градимо мир, ту смо да водимо рачуна о нашој деци – пренео је Петковић.
Он је подсетио да је Канцеларија за КиМ у Сувом Грлу и Бањама обновила две амбуланте, изградила средњу школу и навео да ће наставити да помаже.
У српским селима у околини Србице живи око 350 Срба. Васкрс прослављају у нади да ће опстати на овим просторима.
С. К.

Подели на: