Најновије вести

Петковић: Напад на дечака из Грачанице је последица неодговорне политике и антисрпске реторике

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић, поводом напада албанских изгредника на деветнаестогодишњег младића српске националности из Грачанице у саопштењу за јавност каже да је то последица неодговорне политике и антисрпске реторике лидера из Приштине.

 

 

Најновији инцидент од стране албанских изгредника, на чијој мети се овог пута нашао деветнаестогодишњи младић српске националности Л. Д. из Грачанице, последица је неодговорне политике и антисрпске реторике коју месецима воде политички лидери у Приштини”, истиче Петковић.

Он је подсетио да су само пар дана раније на северу Косовске Митровице двојица српских младића нападнута флашама, без икаквог повода, док су седела у кафићу, а нападачи су узвикивали псовке на албанском језику.

“Захтевамо од представника привремених органа у Приштини да под хитно прекину са антисрпском реториком којом инспиришу овакве нападе. Евидентно је да када нема дијалога између Београда и Приштине и када се албански политичари утркују у говору мржње и нетрпељивости према Србима, насиље ескалира на улици и директно утиче на свакодневни живот људи на Косову и Метохији”, каже Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је осудио сваки вид насиља.

“Најоштрије осуђујем овакав и сваки вид насиља, и вербалног и физичког. Након напада на православне верске објекте, игумана манастира Високи Дечани, те српске здравствене установе, насиљу су сада изложена и српска деца на Косову и Метохији. Зато тражимо од представника међународних снага на КиМ, који имају дужност да обезбеде мир и сигурност за српски народ у покрајини, да најозбиљније швате ове све учесталије инциденте и предузму све мере из своје надлежности како се они не би више понављали”, наводи у саопштењу директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић.

 

Подели на: