Најновије вести

Петковић: Неистините Куртијеве тврдње да се струја на северу КиМ не плаћа

Апсолутно сваки киловат потрошене електричне енергије свих ових година уназад уредно је плаћен, јер су званични Београд и ЕПС до почетка 2021. године плаћали струју која је преко преносних система ЕМС-а стизала у четири општине на северу Косова и Метохије, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поводом изјаве Аљбина Куртија да струја која се потроши на северу КиМ мора и да се плати.

 

Петар Петковић је, реагујући на изјаву Аљбина Куртија, навео да је Курти по ко зна који пут покушао да пласира неистину како се струја на северу Косова и Метохије тобоже годинама не плаћа.

“Чињенице говоре супротно, а то је да је апсолутно сваки киловат потрошене електричне енергије свих ових година уназад уредно плаћен, јер су званични Београд и ЕПС до почетка 2021. године плаћали струју која је преко преносних система ЕМС-а стизала у четири општине на северу Косова и Метохији”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је реч о “електричној енергији Републике Србије, којом је Београд снабдевао север КиМ и то од тренутка када је Приштина пре једне деценије физички прекинула снабдевање севера струјом, што је могло да доведе до хуманитарне катастрофе”.

“Искључиву одговорност за тренутно нерешено стање на терену сносе власти привремених институција у Приштини које упорно одбијају да издају лиценцу за снабдевање струјом компанији ‘Електросевер’, чиме директно крше споразуме из области енергетике постигнуте 2013. и 2015. године у оквиру дијалога Београда и Приштине”, истиче Петковић.

Према његовим речима, Приштина одбија да о тој теми чак и разговара током последњих рунди дијалога у Бриселу, иако је добијање лиценце за снабдевање за компанију “Електросевер” од виталног значаја, али то Курти очигледно не жели”.

“По питању енергетике ствар је врло јасна, Приштина намерно прави проблем, јер одуговлачи давање лиценце ‘Електросеверу’, који је по споразуму давно испунио све неопходне услове”, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подели на: