Најновије вести

Петковић: Никада пламен мржње и насиља неће победити пламен вере, истрајности и наде у боље сутра

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је, у име Канцеларије и своје име, честитке Његовој светости, патријарху српском господину Порфирију, свештенству, монаштву и свим верницима православне вероисповести, као и Његовом Преосвештенству епископу рашко-призренском Теодосију и српском народу на Косову и Метохији.

 

 

Празнични дани који су пред нама, вековима нас надахњују да негујемо истински склад међу људима, љубав, мир и разумевање, начела која су дубоко уткана у богато духовно наслеђе српског народа. Нажалост, постоје они који те свете и универзалне вредности свакодневно газе. Пуцањ у Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, док су на данашњи дан прошле године носили Бадњак, био је пуцањ безумника у мир, дечију невиност и чистоту и означио је једну од најтежих година за српски народ на Косову и Метохији. Наш народ био је изложен физичком насиљу и терору, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама, ускраћивана су му сва политичка и основна људска права, отимана дедовина, присвајане и скрнављене цркве. За све ове страхоте према српском народу остали смо ускраћени за кажњавање одговорних, док смо такође сведоци да је политичка и друштвена атмосфера у Приштини, из које ови страшни догађаји проистичу, и даље присутна, као и да су, нажалост, шовинизам и мржња према Србима идеолошке константе”, наводи Петковић.

Истиче да никада пламен мржње и насиља неће победити пламен вере, истрајности и наде у боље сутра.

“Ма колико трпљења иза нас и искушења пред нама било на Косову у Метохији, никада пламен мржње и насиља, неће победити пламен вере, истрајности и наде у боље сутра и то је порука којој нас учи и наступајући Божић и који је наш народ на Косову и Метохији прослављао вековима, остајући и опстајући на својим огњиштима”, каже Петковић.

Поручује да ће се наставити улагање у развој и реализацију бројних пројеката у покрајини,

“Иако за најрадоснији хришћански празник први пут, због политике безумника у Приштини, нећу бити са својим народом на Косову и Метохији, јер ми је то онемогућено, нико не може протерати државу Србију са Косова и Метохије, а заједно са тимом Канцеларије за КиМ, наставићемо да још снажније улажемо у развој и реализацију бројних пројеката у покрајини, изградњу станова, школа и вртића, у унапређење здравственог система и у развој привредних и пољопривредних делатности, како би нашем народу обезбедили што квалитетније услове за живот, што је уједно и залог његовог останка и опстанка на вековним огњиштима предака.

И поред тога што нас и надаље очекују озбиљна искушења и изазови, желим да се са радошћу и вером окренемо Новој години, имајући наду да су наше јединство, политичко и духовно, очување мира, поштовање ближњих, једина основа складног и успешног заједничког живота, ма где да се налазимо, а посебно на нашем страдалном Косову и Метохији. И док са радошћу ишчекујемо дан Христовог рођења, који нас вековима обасјава светлошћу вере, наде и љубави, нека се и наши домови испуне слогом и благостањем, а осећање заједништва и човекољубља нека буду пут на коме ћемо градити срећу и просперитет за наш род. Срећан Божић – Мир Божји, Христос се роди!”, наводи Петковић у честитки.

Подели на: