Најновије вести

Петковић о пресуди Ивану Тодосијевићу: Приштина покушала да стави фластер на уста српском народу на КиМ

Јуче је црним словима записана такозвана владавина права на простору Косова и Метохије у албанским срединама јер је Приштина покушала не само Ивану Тодосијевићу него и целом српском народу да стави фластер на уста. И то би било добро да примети и Твитер и многе западне земље које говоре о демократији и слободи говора, наводи за РТС директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду Основног суда у Приштини којом је председник општине Звечан и посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку.

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да је реч о срамној, неприхватљивој и политичкој пресуди Приштине којом се настоји да се Србима забрани право на мишљење, слободу говора и изношење истине.

“Јуче је црним словима записана такозвана владавина права на простору КиМ у албанским срединама јер је Приштина покушала не само Ивану Тодосијевићу него и целом српском народу да стави фластер на уста. И то би било добро да примети и Твитер и многе западне земље које говоре о демократији и слободи говора”, оцењује Петковић.

Истиче да је Иван Тодосијевић рекао само оно што данас осећа и зна сваки Србин, али и свако онај коме су истина и правда на првом месту, а како каже, свој став о Рачку јасно и гласно је потврдио и председник Србије Александар Вучић.

“Оно што се десило у овој пресуди је апсолутно неприхватљиво, пресуђује се човеку да иде у затвор на две године само зато што је говорио истину”, истиче гост Јутарњег дневника.

Директно кршење Бриселског споразума
Додаје и да је пресудом најдиректније кршење Бриселског споразума у тачки 10. која се односи на правосуђе, а којом је договорено да у предметима који долазе из српских средина већински одлучују судије српске националности.

“Где се између осталог каже да у оним предметима који долазе из већинских српских средина треба да одлучују она поступајућа већа где су два Србина и један Албанац. Међутим у пракси се дешава да увек одлучују три Албанца и у случају Ивана Тодосијевића одлучивала су опет три Албанца. Албанци су тужили, Албанци су судили, а они су апсолутно пристрасни када је реч о Србима”, истиче гост Јутарњег дневника.

Поручује да ће поводом ове пресуде бити одржане хитне консултације Српске листе са руководством Републике Србије.

“Оно што је важно да сви добро разумемо је да ће пре свега Српска листа заједно са Београдом детаљно размотрити целу ситуацију. У том смислу заказали смо и хитне консултације са Српском листом. Видели смо да ће Српска листа размотрити учешће на локалним изборима”, поручио је Петковић.

Подели на: