Најновије вести

Петковић: Обавестили смо Брисел и Лајчака о новим инцидентима на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су сви званичници у Бриселу, као и Мирослав Лајчак, обавештени о најновијим инцидентима који, како каже, јасно показују да је реч о намери Приштине да уруши дијалог, који треба да буде настављен у уторак.

 

Петар Петковић је подсетио да су власти привремених приштинских институција забраниле министарки Дарији Кисић Тепавчевић да посети КиМ у својству професора Медицинског факултета Приштинског универзитета, са привременим седиштем у Косовској Митровици, као и да су се јуче и данас догодили, како је рекао, напади на цркву и регионалну сарадњу.

Петковић је рекао новинарима да се још чека одговор званичника из Брисела и да ће остати упорни упорни у његовом тражењу.

“Веома смо упорни и у тој упорности бранимо интересе Србије, то ради и председник Александар Вучић, али и сви ми” рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију и додао ако не добијемо данас или сутра одговоре, свакако ћемо их добити у уторак ” пошто ћемо се видети очи у очи” .

Све то говори, рекао је, с обзиром да Аљбин Курти нема никакву аргументацију коју би изнео на “бриселски сто”, да они прибегавају оваквим радикалним акцијама само са намером да поткопавају дијалог, јер очигледно не желе дијалог.

Додао је да оваквим акцијама опструишу дијалог, пред сам његов почетак,што и раде свих ових година, али и да ће изневерити своје менторе.

Запитао је шта је то друго, ако не испуњавате све споразуме, укључујући и најважнији, први споразум о формирању ЗСО, него бацање под ноге свих тих споразума и самог дијалога.

Петковић је напоменуо да не само да је забрањен улазак Дарији Кисић Тепавчевић на КиМ, него је Приштина забранила улазак и нашим верницима да посете светиње СПЦ на КиМ на велики празник.

“Да ли је то та прича о верској толеранцији на простору КиМ и да ли је та прича Куртија како ће да заштити српске цркве и манастире? Они оваквим својим бруталним понашањем чине да унизе и униште све што је српско и да нема трага српском постојању на простору КиМ”, запитао је Петковић.

Он је поручио је да Србија то неће допустити и да не прибегавају оваквим акцијама, као и да се усресреде на дијалог како би хладне главе у Бриселу решавали кључне проблеме и питања која оптерећују вековима односе српског и албанског народа и истакао да је разлог за опструкцију дијалога то што Београд, тежи компромису као једином начин да дође до помирења народа и да се реши питање КиМ.

Подели на: