Најновије вести

Петковић обишао Клинички центар и ПЦР лабораторију у Косовској Митровици

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обишао је Клинички центар и ПЦР лабораторију у Косовској Митровици.

 

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је дводневну посету Косову и Метохији започео обиласком Здравственог центра Косовска Митровица.

Петковић је приликом обиласка поздравио здравствене раднике рекавши да је држава Србија увек уз свој народ.

Пример за то је нова ПЦР лабораторија, редовно снабдевање кисеоником и нових 70 радних места за лекаре и 200 за медицинске сестре, наводи Петковић.

“Српски народ је херојски народ, а посебно последњих 20 година, али данас то херојство припада свим лекарима, медицинском особљу и свим медицинарима. Реч је о пошасти која је захватила цео свет и само удружени и снажно, можемо да се боримо против овог вируса. Захваљујући Влади Републике Србије, председнику Алекандру Вучићу, премијерки Ани Брнабић као и Канцеларији за Косово и Метохију, успели смо да изградимо ову ПЦР лабораторију, која је једна од најбољих и са најсавременијом опремом. Сада сви узорци са простора Косова и Метохије могу да се сливају у ову лабораторију и да се одмах добијају резултати, што је изузетно важно, обзиром да у борби против Ковида, време је од кључног фактора. Помоћи ћемо и у виду донације санитетских возила.” рекао је Петковић.

Он додаје да је до сада запослено 83 медицинских сестара и 45 лекара а да је прошле недеље расписан конкурс за још 38 медицинских сестара.

Ми смо у свакодневној комуникацији и тако ћемо и наставити да се заједничким радом изборимо против ове заразе, која је захватила цео свет, за будућност и бољи живот, додаје Петковић и подсећа да је у току реализација 349 пројеката, који су вредни више стотина милиона евра.

“Порука наша одавде из Косовске Митровице је да желимо да градимо будућност, мир и слогу, јер једино тако можемо да опстанемо и останемо на нашим вековним просторима, и да на тај начин, живећи у миру са комшијама Албанцима, можемо да градимо мир и просперитет на целом западном Балкану, јер смо дубоко уверени да је историјско помирење Срба и Албанаца кључ за стабилност у региону” рекао је Петковић.

У име Клиничког центра, директор Златан Елек је Петковићу уручио захвалницу.

“У име особља Клиничког центра, у име управе, свих запослених и наших пацијената којима посвећујете много пажње. Много дајете као Канцеларија за Косово и Метохију. Надам се да ће и у будућности бити тако. Захвалница Канцеларији за КиМ за све што је учинила за наше пацијенте и за наш Клинички центар у Косовској Митровици.” рекао је Елек.

Петковић се захвалио са жељом за наставак добре сарадње у периоду који је пред нама.

Елек каже да је епидемиолошка ситуација компликована и забрињавајућа а да је изградња лабораторије итекако значајна, јер се узорци тестирања не морају слати у Београд или Ниш, што је раније био случај. Додаје да је изградња лабораторије медицинским радницима дала доста самопоуздања и омогућила да пацијенти истог дана буду збринути.

“Добили смо адекватна обећања у вези опреме која нам је неопходна, а оно што је најбитније је и конкурс за нових 38 медицинских сестара и техничара. Данашња посета говори о томе колико држава Србија рамишља о нама. Рећи ћу податак који господин Петковић није рекао да то је да је здравственим радницима две године уназад, лични доходак повећан за 60%. Савим довољно смо стимулисани и има нас довољно, држава нас додатно запошљава, имамо медицинске опреме, материјала и знања да помогнемо оболелима од Ковида. ПЦР лабораторија нам значи јер више не морамо да шаљемо узорке у централну Србију и да на њихову верификацију чекамо најмање 24 сата. Сви који се тестирају, у току поподнева имају резултате, а то нам смањује ширење Ковид инфекције у нашем граду зато што пацијенте истог дана можемо да прегледамо или препоручимо изолацију ” рекао је Елек.

Елек наводи да је од Ковида 19 оболело око стотину здравствених радника, лекара и осталог медицинског особља.

Током своје посете, директор Канцеларије ће се састати са новоизабраним градоначелником Северне Митровице Миланом Радојевићем као и са ректором Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравком Витошевићем.

Предвиђена је и посета манастиру Бањска као и састанак са владиком косовско-метохијским Теодосијем.

Подели на: