Најновије вести

Петковић: Очекујемо да Куртија обуздају и казне његови инострани ментори, пре него што ствари оду предалеко

Брутални терор и огољено насиље Аљбина Куртија које је јуче у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доживео српски народ на северу Косова и Метохије директна је последица нечињења и лицемерја међународне заједнице, која је само током јучерашњег дана дала више уверавања да такав сценарио неће дозволити, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

 

,, Такве сам гаранције добио и лично, током небројених дипломатских активности које смо имали током јучерашњег дана. Зато је сада на представницима међународне заједнице да уместо оштрих твитова и саопштења на првом месту објасне српском народу зашто их Кфор није заштитио, а потом и предузму конкретне мере и кораке да Курти своје окупаторе повуче са севера Косова и Метохије. Да не говоримо о томе да је њихова мисија, дужност и обавеза према свим важећим документима и постулатима међународног права, од Резолуције Савета безбедности УН 1244 до Бриселског споразума да спрече дивљање Куртијевих специјалаца, његов упад на север Косова и Метохије и да сачувају мир и безбедност. Јуче су на том тесту пали”, нагласио је Петковић у саопштењу.

Он је нагласио да је ,,срамота и брука” свих међународних чинилаца који су постали саучесници Куртија у покушају окупације севера Косова, нереаговањем на шок бомбе, сузавац и сузе у очима српских мајки и деце, дугих цеви испружених у груди српских старина и омладине која у знак мира држи руке у ваздуху.

,,Данас је свима јасно да је Курти чврсто решен да у региону поново распали пламен рата и сукоба, а део међународне заједнице који подржава његову страховладу и овога пута је зажмурио на једно око пред његовим насиљем над недужним Србима”, истиче Петковић.

Он наглашава да добро разуме позив Српске листе на прекид дијалога до окончања окупације, као и забринутост и страх српског народа на северу Косова и Метохије пред надолазећим злом.

,,Над тиме треба добро да се замисле сви они који су дозволили јучерашње Куртијево насиље. Свака окупација има свој крај ма како силовито почела и српски страдални народ кроз своју је историју преживео и наџивео бројне окупаторе. За нас те приштинске марионете које себе воле да називају градоначелницима и крпе којима се Приштина размеће не постоје и подсетићу Куртија да су се у протеклих сто година на Косову и Метохији истицале разне окупационе заставе, и она Мусолинијеве Италије и застава Хитлеровог Трећег Рајха, али да је слободарски српски народ све те заставе сместио тамо где им је и место – на ђубриште историје. Тако ће бити и са Куртијевим окупаторским заставама”, поручио је Петковић.

Он понавља и подвлачи да су Срби опредељени за мир и стабилност, али и да свако стрпљење има границе.

,,Надамо се да ће мали Хитлер Курти бити обуздан и кажњен од стране својих иностраних ментора пре него што ствари оду предалеко”, поручује директор Канцеларије за Ким.

 

Подели на: