Најновије вести

Петковић: Питање потраге за несталима је хумано и цивилизацијско питање

Питање потраге за несталима није ни политичко, ни дневно политичко питање, ни питање етничке припадности већ дубоко хумано и цивилизацијско питање чије је решавање заједнички дуг према прошлости, али и према будућности и суживоту који желимо да градимо са својим комшијама, саопштио је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ поводом Међународног дана несталих.

 

 

Држава Србија и српски народ и данас се са дубоким поштовањем и дужним пијететом сећају свих оних чија је судбина остала непозната након трагичних догађаја на простору бивше Југославије, наводи се у саопштењу Петковића.

Додаје се да је држава, захваљујући председнику Александру Вучићу вратила културу сећања, да се никада не би заборавиле и невине српске жртве.

Наглашава се да питање потраге за несталима није ни политичко, ни дневно политичко питање, није питање етничке припадности већ дубоко хумано и цивилизацијско питање чије је решавање заједнички дуг према прошлости, али и према будућности и суживоту који желимо да градимо са својим комшијама.

Канцеларија оцењује да је поразно да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 лица свих националности која су нестала током сукоба на простору Косова и Метохије.

У саопштењу се поручује да се због тога никада неће одустати од потраге за несталима нити престати да се инсистира на арасветљавању судбина сваког појединца.

Наглашава се да приштинска страна решавању овог питања приступа једнострано, занемарујући српске жртве и српска страдања, покушавајући да и данашњи дан искористи за напад на званични Београд уместо одговора на питање када ће дозволити претрагу за несталим Србима.

“Показујући одговоран однос према овом питању, званични Београд одговорио је на све захтеве Приштине и претражио укупно 22 локације. Међутим, од 10 локација на простору Косова и Метохије чију је претрагу тражио Београд на основу релевантних и утемељених сазнања да могу скривати посмртне остатке Срба несталих током сукоба на КиМ, за сада је претражена само једну – бункер код Ђаковице у којој су нађени остаци петочлане породице Шутаковић и два члана породице Петровић.”

Канцеларија за КиМ пита Приштину када ће бити омогућена претрага преосталих девет локација (Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Лугово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице).

Истиче се да Приштина и даље одбија да дозволи мешовитим комисијама да изврше претрагу ових локација, као и да се изврши идентификација посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

“На тај начин се не граде заједничка будућност и помирење, због чега и на данашњи дан апелујемо на међународну заједницу, али и Приштину да покажу конструктиван приступ решавању питања судбине несталих”, закључује се у саопштењу.

Подели на: