Најновије вести

Петковић: Приштина одбила позив за дијалог који је требало да се одржи 7. новембра

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић потврдио је да је Приштина одбила позив за дијалог главних преговарача на техничком нивоу који је требало да се одржи 7. новембра у Бриселу, док је Београд тај позив прихватио.

 

 

Петковић објашњава да је специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак 30. октобра мејлом упутио позив Београду и Приштини на нову рунду дијалога која је требало да се одржи сутра, у уторак 7. новембра.

“Београд је одмах на тај позив потврдно одговорио путем мејла 2. новембра и додатно навео да ће наша делегација доћи у Брисел на разговоре с обзиром на важност наставка разговора посебно у правцу деескалације и стабилизације прилика на терену. Међутим, Приштина и њен преговарач Бесник Бисљими су тај позив једноставно одбили. Због тога смо 3. новембра од стране ЕУ обавештени да је сутрашњи састанак у Бриселу, отказан”, објашњава Петковић за Тањуг.

Он истиче да су тиме Приштина и њен преговарач Бесник Бисљими показали да их дијалог, нормализација и деескалација не занимају.

“Сада треба свима да буде јасно да је Приштина посвећена искључиво терору над Србима, претњама, ескалацији и изазивању нових криза уместо дијалогу. Док одбија да учествује у разговорима, Аљбин Курти наставља да прети Србима додатним полицијским албанским снагама за које каже да се неће зауставити ни на југу, ни на северу. За разлику од милитантне реторике Куртија, Београд даје све од себе да осигура мир и сачува српски народ на КиМ, настојећи да као и до сада буде конструктивна и кредибилна страна у дијалогу, чврсто опредељена да се сва питања решавају за преговарачким столом. Приштина одбијањем да учествује у дијалогу показује да своје интересе намерава да остварује кроз конфронтацију, насиље и једностране ескалаторне потезе против Срба”, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао и да је о тој одлуци Приштине обавестио и све представнике међународне заједнице, посебно представнике земаља Квинте.

Подели на: