Најновије вести

Петковић: Приштина жели да створи врсту економског гета

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да већ седам месеци, од како је Приштина увела таксе, траје терор који преживљавају и добављачи, привредници и власници малих радњи на КиМ, што је разлог због којег су донели одлуку да од данас затворе продавнице, пекаре, апотеке, а биће затворени и угоститељски објекти и пијаце.

 

Петковић је указао да се последњих неколико недеља ситуација додатно заоштрила, јер је Приштина затворила “зелену линију”, као и да се “пуца на камионе који добављају животне намирнице, отима се роба…”

Он је рекао да је ситуација на северу КиМ неиздржива и да привредници то више не могу да трпе, јер Приштина таксама од 100 одсто жели да створи неку врсту економског гета, натера српски народ да крене пут централне Србије и на тај начин проба да освоји север Космета. “Идеја је да се херметички затвори ”зелена линија”, да се људи натерају да иду по литар млека у јужни део Митровице, да се српски народ натера да оде или да се север интегрише у приштинске институције”, рекао је Петковић.

То је, подвлачи, перфидна игра којом Приштина покушава да изврши притисак на Србе и изазове провокацију, па и рекацију Србије.

Петковић је истакао да се Београд већ седам месеци бори против такси, на различите начине, те да ће, као што је до сад успевао да снабдева српски народ, и сада наћи начин да обезбеди основне животне намирнице.

За наводе да су несташице вештачки изазване и да су се Београд и Приштина договорили да створе вештачки хуманитарну кризу на КиМ, каже да су сулуди. “Ко то може да каже? Можете ли да замислите да би Србија била та која би на тако нешто пристала и довозлила да нестане лекова, да нема хране у вртићима, болницма, студентском центру…”, рекао је Петковић.

Како каже, они који тако говоре желе да искористе питање КиМ да би поново “играли различите политичке игре” и њих не интересује српски народ, јер да их интересује, стали би у његову одбрану.

Када су Срби на КиМ протестовали по увођењу такси, нико из опозиције из Београда није подржао протесте Србе, додао је Петковић.

Према његовим речима, ситуација на Космету данас је оваква јер су у децембру 2011. године Борис Тадић, Борко Стефановић, Вук Јеремић, који, каже, данас нападају власт, потписали споразум о успостваљању граничних прелаза на Брњаку и Јарињу, између Срба и Срба. “Они који сада нападају, направили су својим политичким деловањем тако велики проблем, да се Срби на КиМ сада налазе у егзистенцијалној кризи”, рекао је Петковић.

Говорећи о капмањи Приштине уочи и на Видовдан, Петковић је рекао да су и дан пред одлазак и ујутру 28. јуна, када је Марко Ђурић кренуо пут КиМ, долазиле контрадикторне информације – да је посета забрањена, да Ђурић неће моћи да посети сва предвиђена места, а све са идејом да се Србија поново понизи и то на највећи празник. У томе, каже, нису успели, намера им је била осујећена и Марко Ђурић је посетио Космет и био са својим народом.

Подели на: