Најновије вести

Петковић пред нову рунду дијалога: ЗСО ће за нас бити главна тема

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да ће нову рунду техничких дијалога са Приштином почети темом о неформирању Заједнице српских општина.

 

Петковић је рекао да се сутра навршава тачно 3.000 дана од кад је потписан Бриселски споразум, као и да Приштина није испунила свој део споразума и првих шест тачака који се односе на ЗСО.

“То ће свакако за нас бити главна тема, такође ћемо разговарати о несталима јер је то важно питање које оптерећује две стране и није само реч о политичком питању већ и о цивилизацијском питању”, рекао је Петковић за ТВ Хепи.

Према његовим речима, једна од тема биће и споразум о слободи кретања јер, како каже, Приштина га злоупотребљава, као и друге потписане споразуме.

“Знате да је и мени и другим званичницима Владе више пута било онемогућено да посетимо нашу јужну покрајину. Разговараћемо и о питању безбедности Срба, као и по повратку интерно расељених, што је била и тема прошле године на техничком дијалогу”, рекао је Петковић.

Како је додао, делегација Београда тражиће и да се интензивирају разговори о повратку интерно расељених лица.

Он је оценио и да премијер привремених институција Аљбин Курти не швата време, не разуме реалност и светске политичке прилике и негира све, као и да неће да прихвати споразуме који су потписани јер су то потписали прдставници Приштине пре њега.

“Међутим, он мора да швати да не почиње историја с њим, већ постоје обавезе које је Приштина преузела у периоду пре њега и оно што је преговарано пре, данас мора да се поштује. То је оно што ћемо тражити у Бриселу, имплементацију потписаних споразума. Ми смо све испунили и сада Приштина мора да испуни своје обавезе”, рекао је он.

Петковић додаје и да верује приштинској страни да ће испунити неки нови договор, ако нису испунили ништа од онога што је у међувремену договорено.

“Мора да постоји минимум поверења да бисмо дошли до компромисног решења. У среду нас очекују разговори са приштинским техничким тимом. Ми идемо са нашим експертима, добро смо припремљени за дијалог”, рекао је Петковић.

 

Подели на: