Најновије вести

Петковић са Боцан-Харченком о јуче завршеној рунди разговора у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о јуче завршеној рунди разговора Београда и Приштине у Бриселу и постигнутом договору о деескалацији на северу Косова и Метохије,наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

 

 

Петковић је нагласио да је јуче у Бриселу постигнут споразум с којим можемо бити задовољни. Новим споразумом примењиваће се оно што је договорено 2016. године, што значи да више не може бити речи ни о каквом тзв. реципроцитету, већ испуњењу споразума, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Најважнија је чињеница да је сачуван мир у нашој јужној покрајини, да је догорено повлачење јединица РОСУ са севера КиМ и долазак КФОР-а, у складу са резолуцијом 1244. Такође, заштићена су возила са регистарским ознакама српских градова на Косову и Метохији, које се више неће скидати, нити ће моћи да се насилно намећу пробне таблице са статусним ознакама Приштине, што ће омогућити слободу кретања, а договорени стикери почеће да се примењују од понедељка, рекао је директор Петковић.

Петковић је подвукао да је од посебног значаја чињеница да јучерашњим споразумом почиње испуњавање свих до сада постигнутих договора у Бриселу. То ће се након споразума око регистарских ознака, у првом реду односити на формирање Заједнице српских општина која ће бити прва тема наредног састанка у Бриселу, истакао је директор Петар Петковић. Такође, српска делегација је инсистирала и на случају Ивана Тодосијевића, у оквиру кога је прекршен Бриселски споразум у тачки 10, по питању присуства двоје српских судија у поступајућем већу, што је у свом саопштењу јасно нагласила и ЕУ, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је захвалио руском амбасадору на подршци и његовом доласку на Јариње и у Рашку, што је такође у моралном смислу охрабрило српски народ, који је био окупљен на административним прелазима како би бранио право на слободу кретања, наводи се у саопштењу.

Подели на: