Најновије вести

Петковић са Чен Бо о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадорком Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо о току дијалога Београда и Приштине и актуелној политичко-безбедносној ситуацији у покрајини, посебно у светлу једностраних и противправних потеза Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама који директно урушавају дијалог и прете да дестабилизују ситуацију на терену.

 

 

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, Петковић је нагласио да и свакодневне политичке поруке и потези представника привремених институција самоуправе потврђују да приштинска страна не намерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону, већ да прибегава потезима којима је главни циљ генерисање тензија и изазивање дестабилизације.

“Да смо на прагу нове кризне ситуације показују и донете противправне и једностране одлуке у Приштини о пререгистрацији возила са КМ на РКС таблице и укидању српских личних докумената”, изразио је бојазан директор Петковић.

Он је нагласио да упркос кризама које Приштина свакодневно генерише, Београд остаје опредељен за дијалог, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао, да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина упорно бежи од спровођења постигнутих договора, међу којима посебно место заузима Заједница српских општина.

“Постигнут споразум у области енергетике, отворио је могућност и дао је наду да ће се постићи помак и у другим областима, пре свега у решавању питања несталих, међутим и ту је приштинска страна показала да није спремна за сарадњу”, нагласио је директор Петковић.

Директор Петковић је подвукао да је за Београд најважнија нормализација односа у областима које ће побољшати свакодневни живот људи у покрајини, што се пре свега односи на трговину, слободу кретања, енергетику…

Петковић је амбасадорку детаљно информисао и о тренутној безбедносној ситуацији у покрајини, указавши на серију свакодневних напада на Србе, њихову имовину, манастире и цркве, којих је, како је рекао, од доласка на власт Аљбина Куртија било више од 200, што озбиљно отежава напоре за решавање конфликта.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је изразио захвалност НР Кини на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и на континуираној, искреној и пријатељској помоћи Србији на међународном плану, посебно у инсистирању на поштовању Резолуције 1244, у њеном пуном облику.

Подели на: