Најновије вести

Петковић са Горијем: Курти се мора зауставити у намери да изазове пожар на КиМ и целом региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Италије у Републици Србији, Њ.Е. Луком Горијем.

 

 

Петковић је италијанског амбасадора информисао о угроженој безбедности српског народа у покрајини и последњим једностраним потезима Аљбина Куртија који је насилно и противправно довео нелегитимне градоначелнике и специјалне јединице у српске објекте на северу КиМ, што је довело до нових тензија и кризе на терену која не одговара никоме сем властима у Приштини која на тај начин жели да избегне обавезу формирања ЗСО на коју Срби чекају 3700 дана.

Директор Канцеларије за КиМ истакао је да су свакодневне претње Аљбина Куртија и таргетирање људи ништа друго него наставак терора и притисака на Србе и у том смислу подсетио на неосновано хапшење Радоша Петровића и Душана Обреновића иако постоје необориви докази о њиховој невиности, као и на мучко рањавање Драгише Гаљка од стране Росу специјалца, што је, како је рекао, наставак огољеног насиља приштинског режима над Србима на Косову и Метохији. Петковић је такође, изразио жаљење и због повређених војника Кфора којима је пожелео брз опоравак.

Он је указао да ће српски народ истрајати у својим легитимним захтевима да лажни градоначелници морају да напусте објекте на северу КиМ, као и Куртијеви специјалци, а да се Радош Петровић и Душан Обреновић пусте из притвора.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да охрабрује што су по први пут земље Квинте осудиле понашање Аљбина Куртија по питању насиља на северу Косова и Метохије и нагласио да се Курти мора зауставити у намери да изазове пожар у покрајини и целом региону.

Београд ће, и поред озбиљних опструкција и насилних акција Приштине, наставити да ради на залагању за мир и стабилност на Косову и Метохији, али неће дозволити угрожавање живота нашег народа. Остајемо опредељени дијалогу и разговору као механизму за решавање проблема и стварање безбедног окружења за останак и опстанак српског народа у покрајини и учинићемо све да сачувамо свој народ у покрајини, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

 

Подели на: