Најновије вести

Петковић са Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ и току дијалога Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине.

 

 

У јучерашњој новој рунди техничког дијалога са Приштином, прво питање на коме је Београд инсистирао било је формирање Заједнице српских општина, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, што је обавеза са чијим испуњењем Приштина касни 2.800 дана, нагласио је Петковић.

То питање је за Београд од суштинске важности да би дошло до помака у дијалогу, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је упознао руског амбасадора и о дијалогу о имовини и финансијским потраживањима, указавши да је делегација Београда дошла на састанак са спремном документацијом и предлозима како би се на принципима и механизмима, заснованим на међународним стандардима, разговарало о овим темама.

Дијалог је, према Петковићевим речима, суштински важан за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, а покретање питање имовине, даће допринос решавању и свих других спорних тема.

Петковић је амбасадору Боцан-Харченку захвалио на доследној подршци коју Русија годинама пружа Србији у борби за очување државних и националних интереса, нагласивши да ће наше две земље наставити да се заједнички боре за поштовање међународног права, негујући, као и до сада, пријатељске односе и блиску сарадњу.

Подели на: