Најновије вести

Петковић са Лајчаком: Београд доследно опредељен за мирно решавање несугласица у региону

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, саопштено је из Канцеларије.

 

 

У саопштењу се наводи да је “Петковић Лајчакy врло отворено пренео став Београда по питању најновије ситуације на Косову и Метохији, изазване јучерашњим једностраним одлукама Привремених институција у Приштини, у вези са српским регистарским ознакама и личним картама”.

Додаје се да је Петковић истакао да је недавно усвајања Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило очекивања да се ради о великом кораку који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом осталих споразума, пре свега са активностима за формирање Заједнице српских општина.

“Уместо тога, добили смо нову кризу коју је директно проузроковала Приштина и која може имати несагледиве последице по мир и стабилност целог региона”, упозорио је Петковић.

“Након јучерашњих догађаја Приштина је дијалог довела до руба провалије и све је извесније да су постигнути споразуми у Бриселу потпуно обесмишљени. Посебну забринутост Београда изазива нереаговање међународне заједнице, која немо посматра потезе албанских политичара, који воде ка дестабилизацији прилика на терену и опасности од избијања сукоба, које Приштина очигледно жели”, рекао је Петковић.

“Оно што је јасно то је да Срби са Косова и Метохије неће дозволити да буду прогањани, убијани, напротив, данас су одлучнији више него икада пре, да неће трпети да Приштина над њима спроводи институционално насиље. Најновијим потезима, Приштина је односе са Београдом довела до тачке кључања”, рекао је Петар Петковић.

У саопштењу се истиче да је Петковић подсетио да је Београд доследно опредељен за мирно решавање несугласица у региону и стварање простора за интензивирање економске сарадње и слободан проток људи, робе, капитала и услуга и да ће тај став задржати и даље, али да је извесно да је Приштина изабрала други и другачији пут.

Подели на: