Најновије вести

Петковић са представницом генералног секретара УН и директорком Канцеларије УН у Београду

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са представницом генералног секретара Уједињених нација и директорком Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом, коју је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине.

 

 

Петковић је указао на чињеницу да су напади на српски народ, имовину и светиње готово свакодневни и да их је за првих осам месеци ове године више од 90, што је увелико премашило укупан број инцидената који су се догодили током целе прошле године. У том контексту, директор Канцеларије за КиМ је подсетио на недавне нападе на тринаестогодишњег дечака Николу Перића из Гојбуље, двадесеттрогодишњег Николу Перића из села Зебинце, који је претучен док се враћао са испаше стоке, као и на недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња, повратница у Ђаковици.

Петковић је изразио очекивања де ће међународне организације и институције на терену испунити задатак који имају и да ће бити створени услови у којима напади на Србе и друге неалбанце неће бити толерисани. У светлу тога, директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио незаменљиву улогу Мисије УН на КиМ, у очувању мира, безбедности и заштити људских права.

Директор Петар Петковић упознао је саговорницу и са током последње две рунде разговра у Бриселу, током којих је Приштина показала велику неодговорност, одбивши да се сагласи са кључне две тачке нацрта ЕУ, које се односе на интензивирање напора за проналажење преосталих несталих лица као и уздржавање од једностраних радњи које би водиле ка дестабилизацији ситуације на терену.

По питању несталих лица, Београд је до сада одговорио на све захтеве и претражио 22 локације, нагласио је Петковић, упозоривши да са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност Приштине да то исто учини.

„Све то повећава нашу забринутост за безбедност српског народа и за очување мира и стабилности на терену. Такође, предстојећи локални избори, засигурно ће појачати, већ изузетно агресивну, антисрпску реторику Приштине, што ће, бојимо се, повећати притисак на Србе у покрајини и додатно угрозити њихову сигурност“, изразио је бојазан директор Петковић.

И поред перманентног истрајавања Приштине у стварању атмосфере у којој би дијалог био немогућ, Београд је искрено заинтересован за раговор у оквиру кога би се створили услови за трајну стабилност и мир у региону. Имплементација свих до сада постигнутих договора, пре свега формирање Заједнице српских општина, наставак дијалога и очување мира и стабилности у региону, тренутно су од нашег највећег интереса, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је на крају нагласио да је за Србију од изузетног значаја подршка коју Уједињене нације пружају темељним принципима међународног права по питању статуса Косова и Метохије, што се осликава и у Резолуцији 1244 Савета безбедности.

Подели на: