Најновије вести

Петковић са шефицом Канцеларије Уједињених нација о дијалогу Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са представницом Генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом, коју је упознао са садржајем недавно одржаног састанка београдске и приштинске делегације у Бриселу.

 

 

Петар Петковић је саговорници пренео чврсту опредељеност Београда да сачува мир и стабилност на Косову и Метохији и у региону, као и решеност да истраје на поштовању међународних правила и норми, саопштила је Канцеларија.

“То подразумева поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Бриселског спразума, докумената који су на снази и који се морају поштовати и примењивати. У оквиру тога, потребно је да Приштина испуни све преузете обавезе из бриселског дијалога, посебно обавезе које се односе на формирање Заједнице српских општина, са којом се касни више од девет година, а да је формирана, довела би до ефикаснијег решавања многих криза и проблема на терену”, истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је подсетио да је делегација Београда у Брисел дошла са конкретним, конструктивним и одрживим предлозима за решавање кризе са којом се српски народ суочава на простору Косова и Метохије.

Петковић је скренуо пажњу да било какво истрајавање Приштине на спровођењу једностраних и противправних одлука, само води даљем подизању тензија и озбиљном угрожавању мира и безбедности, што никоме не треба.

Рекао је да ће Београд наставити да тражи компромисна решења у најбољој вери да су само решења која чувају мир и уважавају интересе посебно српског народа на Косову и Метохији одржива и применљива на терену и пут ка избегавању нових криза и тензија.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио незаменљиву улогу Мисије УН на КиМ, у очувању мира, безбедности и заштити људских права и изразио је очекивања де ће међународне организације и институције на терену испунити задатак из свог мандата и да ће бити створени услови у којима напади на Србе неће бити толерисани.

Петковић је упозорио да је безбедност и сигурност српског народа на терену озбиљно угрожена, што потврђује податак да су напади на Србе, њихову имовину и цркве порасли за 50 одсто.

Нагласио је и да је за Србију од изузетног значаја подршка коју Уједињене нације пружају темељним принципима међународног права по питању статуса Косова и Метохије, што се одсликава и у Резолуцији 1244 Савета безбедности.

Подели на: