Најновије вести

Петковић са шефом мисије ОЕБС-а у Приштини: Избори на северу КиМ недемократски и антисрпски

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са шефом Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајклом Давенпортом о тренутној безбедносној ситуацији у покрајини, са посебним освртом на изборе које Приштина планира да у недељу одржи у четири општине на северу КиМ.

 

 

Петар Петковић је констатовао, поводом сутрашњих избора на северу КиМ, да је реч о недемократским и антисрпским изборима који имају за циљ да пониште постојање апсолутно већинског српског народа на северу КиМ и да доврше потпуну окупацију севера, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Дачић са Давенпортом
Министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се са Мајклом Давенпортом, шефом Мисије ОЕБС на КиМ, и захвалио на подршци Мисије заштити права српског становништва.

Изразио је очекивање да ће Мисија наставити да ради статусно неутрално, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Обе стране су изразиле забринутост поводом предстојећих локалних избора, будући да се очекиваним неучешћем српских бирача доводи у питање легитимитет и легалност самих избора, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Дачић и Давенпорт очекују што скорије формирање ЗСО, што је истакнуто као приоритет у решавању и осталих отворених питања.

Истакао је да ће српски народ бити и остати миран, а да највећу одговорност у настојању Приштине да на све могуће начине протера српски народ на северу покрајине, сноси међународна заједница, која подржаве ове нелегалне, нелегитимне и недемократске изборе, и која треба да објасни како ће чисто српске општине водити Албанци, који чине око два одсто становништва на северу КиМ.

Саговорници су разменили мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на КиМ, при чему је Петковић истакао да, иако охрабрују конкретни кораци око формирања Заједнице српских општина, договорени на последњем састанку у Бриселу, онеспокојава чињеница да Приштина и даље, свакодневно, једностраним и нелегалним потезима промовише огољено насиље над Србима и прети да им укине сва људска, грађанска и политичка права.

“Да Приштина жели инциденте и да на сваки начин изазива нову кризу, доказ је и недавни напад на таксисту Милана Јовановића, кога је ранио припадник косовске полиције, а Приштина на све начине покушала то да заташка”, навео је Петковић.

Петковић је информисао је саговорника и о недавном састанку у Бриселу, одржаном у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, нагласивши да је значајно што се разговарало о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина и што је усаглашен текст Декларације о несталим лицима.

Констатовао је значај деловања мисије ОЕБС-а у области заштите права Срба и других неалбанских заједница на КиМ и успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане, у складу са њеним мандатом и статусном неутралношћу, али и да очекује да се мисија јавно и недвосмислено одреди према наведеним догађајима и свакодневном терорисању српског становништва, додаје се у саопштењу.

“Мисија ОЕБС-а на КиМ није укључена у припрему и спровођење избора”

Мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији не учествује ни на какав начин у спровођење заказаних ванредних избора у четири северне општине на Косову, али прати ситуацију, речено је за Тањуг из те мисије.

“Мисија ОЕБС-а на Косову није укључена у припрему или спровођење заказаних ванредних избора у четири северне општине на Косову. Од 2021. године Централна изборна комисија (ЦИК) спроводи изборе без икакве директне помоћи ОЕБС-а”, пише у саопштењу у коме се додаје да мисија ОЕБС пажљиво прати ситуацију у складу са својим мандатом, укључујући и мандате раног упозоравања.

Из ОЕБС-а су такође навели да имају “дугогодишње и одлично партнерство са ЦИК-ом, укључујући опсежну техничку сарадњу” и да настављају да подржавају “релевантне власти у текућем процесу изборне реформе”.

Локални избори за градоначелнике у све четири општине на северу Косова и Метохије и одборнике у општинама Лепосавић и Звечан, одржаће се у недељу, 23. сприла, а бирачки центри и бирачка места се налазе у контејнерима које обезбеђују специјалци.

Српска листа, која је на прошлим изборима освојила преко 95 одсто гласова, на њима нема своје кандидате, а и већина Срба неће изаћи на гласање.

Подели на: