Најновије вести

Петковић се састао са шефицом Мисије УН на КиМ Каролином Зијаде

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК), Каролином Зијаде, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

 

 

Говорећи о положају српског народа на Косову и Метохији, Петковић је указао на чињеницу да су људска и политичка права Срба у јужној покрајини драстично уназађена, што се потврдило и недавном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на териорији покрајине.

“На тај начин српском народу је ускраћено једно од основних грађанских и демократских права, право учешћа на изборима”, нагласио је Петковић.

Петковић је подсетио и на недавну одлука Аљбина Куртија да смени председницу Основног суда у Косовској Митровици Љиљану Стевановић и то само зато што је присуствовала састанку Срба са КиМ са председником Александром Вучићем у Београду, што је политичко насиље незапамћених размера.

Петковић је, такоће, упозорио на све учесталије нападе албанских екстремиста на припаднике српског народа, нагласивши да је од почетка прошле године забележено 163 инцидента усмерена према Србима и да се тај негативни тренд свакодневно наставља.

Истичући да је Србија искрено заинтересована за стабилизацију прилика у својој јужној покрајини, директор Канцеларије за Косово и Метохију је подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док са друге стране, политичка гарнитура у Приштини скоро девет година одбија да омогући формирање Заједнице српских општина.

Поред тога, како је Петковић нагласио, Приштина одбија и да имплементира одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини…

Петковић је истакао и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да, при томе,

“Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Косову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине. Све ово заједно води ка потпуном обесмишљавању до сада постигнутих помака у дијалогу Београда и Приштине”, рекао је Петар Петковић.

“Иако Приштина континуирано и отворено показује да није заинтересована за суштинску нормализацију прилика на терену, Београд ће остати доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону, али се при томе никада неће одрећи легитимног права да брине о сигурности и интересима својих грађана на Косову и Метохији”, закључио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић захвалио је шефици УНМИК-а на доследној статусној неутралности Мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједнињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита.

Подели на: