Најновије вести

Петковић: У четвртак нова рунда дијалога о једностраној одлуци Приштине да укине динар

Директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је да са својим тимом, у ком су и финансијски експерти, сутра путује у Брисел, где се у четвртак очекује нова, пета рунда дијалога о једностраној одлуци Приштине да укине динарски платни промет на КиМ.

 

 

“Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења”, рекао је Петковић за Информер ТВ.

Истакао је да је Курти једнострано донео одлуку о укидању динара и тиме Србима забранио плате, пензије, социјална давања, школарине и онемогућио рад српским институцијама, школама, болницама, вртићима.

Навео је да су наше институције преко Поштанске штедионице, преко нашег платног промета примале материјалне трошкове на основу којих су набављали храну и лекове и све остале потерпштине за свој рад, а да је све то сада доведено у питање и нико се у ЕУ на то претерано не обазире.

Петковић је нагласио да је Курти посегнуо за овим једностраним потезом, најтежим до сада, да укине динар и тиме убије дијалог, да доведе у питање опстанак свих наших институција, да протера Србе и онда да каже “па знате, српских институција нема, нема онда ни ЗСО”.

“Не морам све да вам говорим јер нећу да дајем прилику Куртију да напада наше људе и наше институције, али чинимо буквално све, из петних жила се пропињемо да успемо да задржимо наш народ и сачувамо наше институције”, истакао је Петковић.

Подели на: