Најновије вести

Петковић: У наредној години још већа улагања на Косову и Метохији

“Поред многих изазова у години која је иза нас, могу да се похвалим да смо имали најбољи инвестициони циклус Владе Србије за простор Косова и Метохије, на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића”, изјавио је за ТВ Мост директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

 

Директор Канцеларије осврнуо се на реализацију свих планираних инвестиционих програма у овој, али и најавио за наредну годину још већа улагања.

„Посебно смо поносни на чињеницу да, након 22 године градимо зграду Универзитета Косовској Митровици, реконструкција КБЦ-а у Косовској Митровици такође. То ће бити значајна и велика инвестиција. Преко 305 радних места за здравствене раднике на простору Косова и Метохије. Много смо уложили у изградњу локалних путева, нових вртића, у Гораждевцу је почео нови вртић да се гради, градимо нови вртић у Бадевцу,…“, рекао је Петковић и додао да има још пуно важних и великих пројеката који се односе на финансијска давања у смислу једнократне помоћи у години иза нас као и ребалансом буџета опредељена додатна средства за КиМ.

Петковић је напоменуо да су издвојена средства и за болницу у Грачаници, што, између осталог, показује да се улаже у простор Косова и Метохије на прави и одговоран начин. Додао је да велика помоћ пружена и амбулантама широм Косова и Метохије.

„То се види на сваком кораку. Седамнаест нових зграда до краја године завршено, треба да поделимо 204 стана. У наредној години очекујемо 18 нових зграда“, нагласио је Петковић и истакао да је преко 719 домаћинстава добило помоћ у грађевинском материјалу Канцеларије за КиМ.

„То подразумева да смо људима помогли да реконструишу своје куће, добију додатни простор, завршимо нове кровове, фасаде, уредимо домаћинства…“, објаснио је Петковић и додао да су овим пројектима били обухваћени Срби и јужно и северно од Ибра.

Петковић је нагласио да је Канцеларија за КиМ и за санацију последица овогодишњих поплава издвојила значајна средства тако да је преко 150 породица добило по 1.000 евра док је за 500 породица издвојено по 50.000 динара.

Петковић је истакао да Влада Србије и Канцеларија за КиМ кроз реконструкцију и опремање школа и изградњу вртића доста улажу и у образовање и просвету.

„Сваку нашу школу смо опремили видео надзором што је посебно важно јер, често се раније дешавало да, велики број инцидената буде управо у школским двориштима или око школе. Захваљујући тим видео надзорима смо успели да сазнамо ко је био нападач на наше људе. Водимо рачуна и бринемо о безбедности и наших најмлађих“, рекао је Петковић.

Говорећи о улагањима у пољопривреди, директор Канцеларије за КиМ је напоменуо да је помоћ испоручена у виду садног и сетвеног материјала, пољопривредне механизације…

„Захваљујући чињеници да смо издвојили огромна средства за помоћ малим и средњим предузећима и нашим привредним субјектима у прилици смо да запослимо додатних 168 људи на новим радним местима“, оценио је Петковић.

Према његовим речима, у српским срединама на Косову и Метохији је сада другачије јер „имамо јаку и снажну државу Србију“

„Када смо први у Европи по расту БДП-а јасно је да ће бити више новца и издвајања за простор Косова и Метохије. Било га је више у овој години, али с обзиром да имамо сада раст од 7,7 одсто на нивоу целе Србије, биће га још више и у наредној години за цео простор Косова и Метохије“, закључио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

Подели на: