понедељак, 20. фебруара 2023. | 11:17
Најновије вести

Петковић: Угашени млади животи симбол страдалништва Срба, злочин не сме и неће бити заборављен

Угашени млади животи пре 18 година у Гораждевцу, симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији и непојмљиве идеологије мржње усмерене ка читавом једном народу, али и показатељ да зло никада не мирује и да је трајан и одржив мир нешто што је неопходно, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

Навршава се 18 година неизмерне туге и бола због безумног терористичког напада на српску младост, у Гораждевцу, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

“Угашени млади животи симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији и непојмљиве идеологије мржње, усмерене ка читавом једном народу, али и показатељ да зло никада не мирује и да је трајан и одржив мир нешто што нам је неопходно и за шта морамо да се залажемо и изборимо”, истиче Петар Петковић.

Злочин у Гораждевцу, како наводи, један је од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународних мисија на Косово и Метохију, поред убиства жетелаца у Старом Грацку, убиства породице Столић у Обилићу и путника аутобуса “Ниш-експрес”, код Подујева.

“Упркос обећању тадашњег шефа Унмик полиције да ће ‘преврнути сваки комад земље како би нашао убице’, нападачи на српску децу ни до данас нису пронађени. Еулексов тужилац је 25. децембра 2010. године донео скандалозну одлуку и званично обуставио истрагу у овом поступку. Неуспех међународног правосуђа у расветљавању злочина над српским становништвом, низбрисива је мрља на образу оних, чији су основни задатак и дужност били успостављање владавине права и закона на поратном Косову и Метохији”, подсећа Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ поручује да, све док постоји и један Србин, како на Косову и Метохији, тако и у осталом делу државе, злочин у Гораждевцу не сме и неће бити заборављен.

“Наставићемо да се боримо за трајну стабилизацију прилика у нашој јужној покрајини, али и међународна заједница и наше комшије Албанци треба да знају да се будућност српско-албанских односа не може градити на нерасветљеним злочинима и заташкавању истине”, закључује Петковић у саопштењу.

Подели на: