Најновије вести

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира Заједницу српских општина чиме би Срби добили своја колективна права и повећану безбедност, наставља са својим милитантним плановима чија је крајња намера протеривање српског народа и институција државе Србије са простора Косова и Метохије.

 

 

Једино што Аљбин Курти зна јесте да дува у ратне трубе и води политику претњи и уцена што сведоче и његове последње изјаве којима је још једном потврдио да жели сукобе и да ужива да о рату говори свакога дана. Својим једностраним одлукама по питању српских регистарских таблица и личних докумената, Курти је погазио све споразуме, припремајући насиље на северу. То је потврдио и данас најављујући како од 1. септембра Приштина наставља са тзв. реципроцитетом, који има за циљ укидање српских докумената и регистарских таблица”, наводи Петковић у саопштењу.

Истиче да је инсистирање Београда и међународне заједнице да Курти повуче своје противправне и једностране мере имало за циљ да се шанса да дијалогу и разговорима у Бриселу, на чему све време инсистира председник Александар Вучић, како би се сачували мир и стабилност на терену.

“Уместо да формира Заједницу српских општина чиме би Срби добили своја колективна права и повећану безбедност, Курти наставља са својим милитантним плановима чија је крајња намера протеривање српског народа и институција државе Србије са простора Косова и Метохије, а то му неће поћи за руком”.

Београд је, наводи Петковић, увек спреман да преговара и разговара о решењима која су применљива и одржива на терену, али да неко напада српски народ и одузима му документа је апсолутно неприхватљиво.

“Нити су српске таблице Милошевићеве таблице како говори Курти, нити су српске личне карте илегалне, па да их Курти замењује документом на 90 дана, као да су Срби странци на КиМ. Срби на КиМ поседују документа државе Србије која важе у складу са свим њеним прописима, Уставом и законима и додатно нису у супротности ни са једним споразумом из Брисела. Зато би Курти насилно да укида српска документа, јер добро зна да за то нема упориште ни у једном споразуму. Срби ће наставити да чувају мир и стабилност, али ће чувати и свој останак и опстанак на КиМ и своја загарантована права, која Аљбин Курти не може да гази и урушава из дана у дан”, закључио је Петковић.

Подели на: