Најновије вести

Петковић уручио у Звечану кључеве 14 нових становa

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић уручио је данас у Звечану кључеве 14 нових станова намењених најистакнутијим наставницима и сарадницима, младим кадровима који су запослени на Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

 

Станови су изграђени заједничким радом Канцеларије за Косово и Метохију и Универзитета.
Петковић који борави у дводневној посети КиМ поводом Видовдана истакао је да држава и на овај начин, стамбеним збрињавањем, ствара услове за останак и опстанак нашег народа у јужној српској покрајини.
– Данас у Звечану, уочи Видовдана, поделили смо 14 станова научним радницима Приштинског универзитета који је измештен у Косовској Митровици. Тиме јасно показујемо да водимо рачуна, не само о социјално угроженима и повратницима, већ и о нашој академској заједници. Трудићемо се да и у наредном периоду помажемо и наш Универзитет и наше научне раднике, јер без јаке академске заједнице нема бољитка ниједног друштва. Наставићемо да улажемо у наше људе, зато што нам је овде будућност и зато што желимо да овде останемо и опстанемо – изјавио је Петковић.
Петковић је подсетио да се средствима Владе Републике Србије и захваљујући председнику Александру Вучићу преко Канцеларије за Косово и Метохију ове године гради чак 17 нових зграда намењених младим брачним паровима, социјално угроженима и интерно расељеним лицима

Професорка Биљана Јарендић, једна од добитница стана, мајка петоро деце. рекла је да је за њу у њену децу ово изузетно значајан дан.
– Мени, као и свим мојим колегама који смо данас добили кључеве од стана, остаје велика одговорност да образујемо омладину, да им предајемо знање, али и љубав, јер су знање и љубав ствари које ће нас одржати на овом простору – рекла је професорка Јарендић.
Ректор Универзитета Здравко Витошевић каже да је важно да нашем школованом кадру обезбедимо услове за останак на КиМ, јер без људи Универзитет не може да функционише.
Са Петковићем, нове станаре зграде у Звечану обишао је и председник ове општине Иван Тодосијевић, градоначелник Вучина Јанковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић, начелник Косовско-митровачког округа Славко Симић, градоначелник Косовске Митровице Милан Радојевић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић и општине Зубин Поток Срђан Вуловић.
Први дан посете Косову и Метохији Петковић ће завршити у Грачаници, где ће присуствовати Видовданском песничком бдењу. Петковић ће сутра, на Видовдан, присуствовати Светој архијерејској Литургији, коју ће у манастиру Грачаница служити Патријарх српски, господин Порфирије.

Подели на: