Најновије вести

Петковић: ЗСО је кичма споразума, Приштина одбија конструктивне предлоге

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да формирање Заједнице српских општина представља кичму Бриселског споразума, као и да је Приштина одбила конструктиван предлог нацрта статута ЗСО који је урадио Београд.

 

 

Он је за тв Пинк рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбио и предлог ЕУ и да је када је видео да све иде у правцу да он добије коначан оквир, донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.

“Ми смо направили добар искорак када говоримо о ЗСО и том статуту Мирослава Лајчака. Приштина је то видела, да се иде у правцу све ближег договора око коначног статута и да разговори заправо имају смисла, да су наши експерти са експертима ЕУ пронашли заједнички језик. Иначе све време Приштина одбија и одбијала је да разговара о том нацрту статута, а да би спречили те разговоре и договор о коначном статуту Курти у децембру месецу креће са овом једностраном одлуком о укидању динара”, навео је Петковић.

Према његовим речима, прошло је 11 година, а да Приштина није испунила један захтев и да није формирана ЗСО која представља предусов за опстанак спрског народа на КиМ.

“ЗСО представља кичму Бриселског споразума и договора, јер се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године односи на формирање ЗСО. Они (Приштина) не желе то да ураде, јер не желе да обезбеде индивидуална и колективна права за српски народ који свакога дана газе на КиМ. Све српско данас је угрожено између осталог и због тога што немамо ЗСО. Срби одлазе,15 одсто Срба, поготово са севера КиМ је трајно напустило своја вековна огњиште и отишло у правцу централне Србије, зато што немамо ЗСО”, рекао је Петковић.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори да Приштина не уђе у Савет Европе, као и да ће се и даље одговорно и конструктивно односити према дијалогу са Приштином.

“Понашаћемо се одговорно према нашем народу на КиМ. Борићемо се да тзв. Косово не уђе у СЕ и да једноставно учинимо апсолутно све што је до нас, да заштитимо пре свега српски народ на КиМ”, рекао је Петковић.

Коментаришући то што је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи увела четири жене на седницу Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ, Петковић је рекао да је све то већ унапред било договорено.

“То је све било унапред договорено. Желели су тамо да изведу једну врсту политичког игроказа и да на тај начин обесмисле и то највише политичко међународно тело”, рекао је Петковић.

Он је навео да је идеја и разлог одласка председника Александра Вучића на седницу СБ УН био да представи стање ствари на терену и шта се све дешавало у извештајном периоду који је био на дневном реду.

“Османи апсолутно о томе није говорила. Она се бавила искључиво пропагандом.

Ради на томе да се дискредитује Београд, држава Србија, да се оцрни српски народ на КиМ и пре свега да се удари на председника Александра Вучић”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Подели на: