Најновије вести

Петковић:Истакли смо шта отежава опстанак Срба на КиМ, наставак дијалога почетком недеље

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је током трилатералног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком српска делегација истакла све што отежава опстанак Срба на КиМ.

 

 

Он је након састанка који је трајао скоро 3,5 сати рекао да је до директног разговора дошло јер на томе инсистира српска страна.

Према његовим речима прва ствар на којој су инсистирали било је формирање ЗСО, као прво и главно питање које се односи на судбину и будућност српског народа, а друго важно питање је питање динара обзиром на одлуку Приштине да укине динар, што је, како је рекао, тешко за српски народ.

Он је рекао да је на састанку истакнуто све што отежава опстанак и живот српског народа на КиМ, укључујући све насилне потезе обзиром и ембарго на српску робу који траје девет месеци.

“Разговарали смо и о бројним инцидентима, затварању српских институција, српске амбуланте у Приштини, понашању полиције према Србима, о веома тешком положају Срба и о уредби о динару којом су погођени Срби који примају социјална давања, али и наше институције”, рекао је Петковић.

Према његовим речима, за српску страну кључно је формирање ЗСО, јер се тиме у потпуности решава финансирање наших институцоија предвиђено договором.

“Бисљими је инсистирао на некој оптимизацији Охридског споразума, ми о формирању ЗСО, јер су на то потпис ставили и Београд и Приштина и ЕУ. Видите шта се дешава када нема ЗСО. Да не говоримо да Срби напуштају КиМ, шта се ради по питању избора на северу. О свему смо детаљно говорили и да решења морају да се решавају кроз дијалог”, рекао је он.

Петковић је додао и да је суштина да се држимо договора и договореног и да се нађу компромисна решења за опстанак Срба.

“Ако се ово настави Срба више неће бити и очекујем да наставимо разговоре почетком наредне недеље, у понедељак или уторак, да будемо ближи договору и идемо у правцу решења која се односе на питање динара. Ми се боримо за опстанак српског народа на КиМ”, рекао је Петковић.

Подели на: