Петрич: Наставак дијалога неопходан, први корак да предузме Приштина

 

Аустријски дипломата Волфганг Петрич изјавио је да је неопходно оживети дијалог између Београда и Приштине и доћи до компромиса, уз помоћ ЕУ, а ако је потребно и Москве и Вашингтона. Волфганг Петрич је нагласио да први корак за наставак дијалога мора да предузме Приштина. Петрич, који је бивши изасланик ЕУ за Косово, оценио је да такес које је увела влада Рамуша Харадинаја нису пут за напредовање и не дају конструктиван допринос дијалогу Београда и Приштине.

“То мора да се заустави, ја сам за то, што је веома у складу са ставом САД који покушавају да убеде Приштину да укине таксе и да се врате преговорима. То је неопходно, не можемо напредовати у ситуацији потпуне несигурности. Нееопходно је да се постигне добро решење и компромис зарад добробити оба народа на КиМ”, рекао је Петрич.

Према његовим речима, српски председник Александар Вучић и председник привремених приштинских институција Рамуш Харадинај иду у том правцу.

“Надам се да ће на крају бити успешни”, рекао је Петрич.

Упитан ко има кључну улогу у дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да су то управо “председници две земље, односно две земље, влада тих земаља”.

“Они су ти који морају и верујем да ће наћи решење, а ми морамо да подржимо то. ЕУ је ту да посредује, САД то подржавају, а и Русија је рекла да ће подржати компромисно решење. Треба да охрабримо обе стране да наставе даље, али први корак мора да дође из Приштине”, поручио је Петрич.

На питање да ли је бомбардовање Србије 1999. године било легално и легитимно, Петрич је рекао, позивајући се на наводе међународне комисије, која се бавила последицама НАТО интервенције, да је бомбардовање било нелегално јер није претходно добијено одборење Савета безбедности УН, али тврди да је било легитимно због хуманитарне ситуације на КиМ.

“И то је у основи тачно, али је као дипломата користим мирнодопска средства за ресавање тешких ситуација. И за мене није позитиван тренутак када НАТО или било која војска преузме”, рекао је Петрич.

Он је додао да је сада важно да се нађе, као што је, како је истакао, и председник Вучић рекао, миран начин за решавање проблема и мора да се оживи дијалог између Београда и Приштине како би се дошло до компромиса, уз омоћ ЕУ, али и Москве и Вашингтона, ако је то потребно.

“То видим као задатак који је непосредно пред нама”, поручио је Петрич.

Подели на: