среда, 30. новембра 2022. | 22:06
Најновије вести

Пич: Заједница српских општина није претња за Приштину

Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич рекао је да Заједница српских општина на КиМ није претња за Приштину и да споразум о њеном формирању није у супротности са уставом.

 

 

Стјуарт Пич је изјавио да је погрешно изједначавати ЗСО са Републиком Српском у Босни и Херцеговини.

Пич је нагласио да Приштина и Београд морају да спроводе постигнуте договоре, укључујући и споразум о ЗСО, преноси Коха.

Напоменуо је да је “нова реалност изазвана руском окупацијом Украјине” утицала на дијалог Београда и Приштине и додао да је у том процесу потребан напредак.

“Примену споразума о ЗСО не треба посматрати као уступак, нити као претњу Косову”, рекао је Пич додајући да би примена споразума показала да је Приштина “конструктиван учесник у дијалогу” и да испуњава своје “међународне обавезе и у контексту мањинских права”.

“Како ће Заједница изгледати зависи од страна у дијалогу. Такође је важно да странке промене наратив и разбију неке од митова о Републици Српској, који су идеју о Заједници учинили тако отровним питањем. Одлука Уставног суда Косова је отишла толико далеко да је речено да то није могуће по постојећем законодавству, међутим, показало се и да Заједница општина са српском већином начелно није у супротности са уставом Косова”, рекао је Пич.

Подели на: