Најновије вести

Писац родољубиве и ангажоване поезије

Нови таленти: Јован Зафировић, песник и афористичар

 

 

Зафировић је песник младе генерације који збирком песама „Трн божура“ ступа на сцену српске родољубиве књижевности

Млади песник и афористичар Јован Зафировић, рођен 1997. године у Доњем Кормињану у општини Гњилане. Пише поезију, кратке приче и афоризме. До сада је објавио три књиге. Књигу поезије “Трн божура”, Књигу прича “Шта ћеш да будеш кад порастеш” и књигу поезије за децу и младе под називом “Драги дневниче” која је објављена ове године у издању Банатског културног центра у Новом Милошеву. Поезија Јована Зафировића је родољубива и ангажована а само таква и може да буде ако поезију шватимо као поклич најдубље интиме песникове као вапај за слободом и жеља да се искаже највећа мука која се годинама од детињства носи. Мало је родољубивих песника данас у времену кад се савремена поезија одметнула од родољубља. Не само песник, Јован Зафировић је талентован афористичар који у супер-кратким афоризмима синтетише оштру критику према актуелним појавама и догађајима. -Ишчитавајући књигу Јована Зафировића, поштовани читаоче, осетићеш језу, бол тугу и врисак једне нове генерације младих српских песника који су пред крај века рођени на Косову и Метохији. Осетићеш нашу родољубиву песму која се вековима пева кроз различита песничка уста и видећеш да си и ти тај песник, да си ти тај народ о коме певају кроз векове Јакшићи, Шантићи, Васиљеви, Јеврићи, Бећковићи, Јашовићи, Савићи, Трајковићи, Зафировићи. Овако о поезији младог песника Зфировића говори књижевник Радован Влаховић. Јован Зафировић је песник за децу који се налази на Змајјовином путу, али не као архаични звук из прошлости, већ као лирски глас из деветнаестог века који одјекује у двадесет и првом као ехо поетичког наслеђа којим се одликује песнички дискурс за децу, сматра професор др Предраг Јашовић.

-Ова књига („Шта ћеш да будеш кад порастеш“)) ће нас на мах растужити а повремено насмејати и орасположити, а на питање из наслова ћете лако склопити одговор: бићу човек! Идеал вредан труда и читања књиге, каже мр Милица Јефтимијевић Лилић.

За Наташу Бундало Микић књига „Драги дневниче“ је за све нас који смо још увек дубоко у себи нека деца која умеју да воле и то никада не треба да заборавимо. -Јован Зафировић није заборавио да воли и да негује традицију. Успео је да постане човек и врло добар писац о коме ће се тек говорити у годинама које су испред њега, каже она.

 С.Ђукић

Подели на: