Најновије вести

Пласман на Европско првенство у роботици

Успех ученика Основне школе ”Стана Бачанин ” из Лешка

Матеј Бишевац, Павле Стефановић и Ђорђе Петровић представљајући своју школу након четири нивоа такмичења, пласирали су се међу пет школа из Србије које ће учествовати на Европском првенству у роботици, које ће се одржати у октобру ове године у Загребу.
Лепосавић, 3. Јула- Велики успех основаца из Лешка. Предвођени наставником Небојшом Јовановићем, професором инфоматике, тројац из Основне школе ”Стана Бачанин” из Лешка, Матеј Бишевац, Павле Стефановић и Ђорђе Петровић прошли су све нивое такмичења, школско, општинско, регионално и републичко и пласирали се међу пет школа из Србије које ће учествовати на Европском првенству у роботици у Загребу, октобра месеца ове године.
-Ово је наш највећи успех до сада. Велики рад на часовима информатике, која је сада обавезни предмет у школама, као и на додатним часовима које похађају ученици који показују веће интересовање за информационе технологије, уродили су плодом. Троје мојих ученика показали су изузетно знање на свим нивоима такмичења од школског до републичког и пласирали смо се за такмичење на Европском првенству у програму роботика, каже Небојша Јовановић, професор информатике који је учио и припремао ове ученике за такмичења.
На Европско такмичење основци из Лешка наступаће са својим вршањацима из још две школе из Београда, једном из Врања и једном школом из Панчева. У разговору са овим ученицима, од којих су Петровић и Стефановић завршили осми разред, а Матерј Бишевац седми разред сазнајемо да су веома радосни и поносни што су успели да достигну и презентују овај ниво знања у роботици, која представља будућност у техничко- технолошком смислу развоја.
– Ово је само потврда да и у малој средини расту деца жељна знања и доказивања. Моји ученици су то најбоље показали, а добили су инструкције и како да се припремају и током лета како би се што боље представили и у Европи. Ученици показују велико интересовање за часове информатике и поједнако је интересантна и дечацима и девојчицама. Ова тројица ученика су се само за нијансу издвојила од других, јер морам похвалити све ученике за њихово залагање и зељу за знањем и решавањем задатака коју показују. Након успешно решеног задатка они су пуни среће, а то је мени најбољи показатељ колико су деца задовољна овим што раде. Петровић Ђорђе и Стефановић Павле успешно су положили пријемне испите за престижну Математичко- информатичку Гимназију у Краљеву, где ће наставити школовање, а Матеј Бишевац од јесени похађа осми разред у школи у Лешку. С обзиром да ће избором ове Гимназије наставити образовање у струци и са потенцијалом који препознајем у њима ови ученици биће међу најбољим програмерима у земљи у будућности, поносно истиче професор Јовановић.
Ученици имају велику подршку свих наставника у школи, јер свакако без великог рада не би било ни оваквог резултата. Када се томе дода и подршка породице и пријатеља комплетни резултати су видљиви на делу. Овај велики успех недавно им је честитао и градоначелник Лепосавића, Зоран Тодић на свечаном пријему за вуковце, најбоље ученике Основних и Средњих школа на подручју општине Лепосавић.
-За Европско првенство у Загребу, за које се припремамо на јесен, потребна су и већа материјална средства, па имамо обећања да ће нашу мисију знања подржати Фондација под називом ”Брига за знање”, Фондација Б92, али и општина Лепосавић из које потичемо, наглашава проф. Јовановић. В.Вукојевић

Подели на: