Најновије вести

По први пут ломљена чесница у Грачаници

Прослава Божића у централном делу КиМ

 

 

Светом архијерејском литургијом у манастиру Грачаница обележен је најрадоснији хришћански празник Божић. Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење сестринства и свештенства епархије, уз присуство великог броја верника. По традицији, по завршетку литургије прочитана је божићна посланица патријарха српског Порфирија у којој се, подсетимо, још једном указује на кршење људских права и небезбедност Срба на Косову и Метохији.

Након литургије и причести верници су били под утиском најновијег напада на Србе у Готовуши код Штрпца, па су њихове жеље ове године биле да живе у миру и да Господ чува сву децу где год да живе.

Божићној литургији у Грачаници присуствовали су представник америчке владе у Приштини Џефри Ховенијер, шеф мисије ОЕБС Мајкл Девенпорт, председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

Ховенијер се кратко обратио медијима желећи да честита празник, али и прокоментарише јучерашњи догађај у Штрпцу. Он је поновио забринутост Сједињених Америчких Држава због дешавања на Бадњи дан у општини Штрпце када су упуцана двојица младића.

-Осуђујемо тај чин и захвални смо што су власти брзо реаговале и ухапсиле осумњиченог, рекао је он.

Славље рођења Христовог настављено је у домовима верника уз богату трпезу, док су за најмлађе Општина Грачаница и Туристичка организација по први пут организовали ломљење чеснице у центру села.

Чесница, у којој су се налазила три златника, била је тешка око 10 килограма а пронашли су их деветогодишњи Андрија Димитријевић, његова вршњакиња Невена Мирковић, док је трећи златник пронашла председница општине Грачаница Љиљана Шубарић. Она је свој златник поклонила осмомесечном Лазару Илићу.

Андрија је свим верницима честитао Божић рекавши да је срећан што је пронашао златник у чесници, али да не би био тужан и да није. Њему је било важно да дође и учествује у ломљену, док о златнику није пуно размишљао.

Чесницу, чије је прављење трајало неколико сати, умесила је Данијела Симоновић из Батуса. Она је истакла да је за њу била част да направи чесницу која ће се поделити народу ради здравља, слободе и спасења.

-Направљена је из једног облика, онако како то радимо ми из овог дела Косова и Метохије. У њој су се, осим златника, налазила зрна пасуља и кукуруза да нам година буде родна, суво грожђе да нам буде берићетна и слатка, орах да будемо здрави, казала је Данијела.

Празник је окупљенима у центру Грачанице, али и свим верницима, честитала и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић пожелевши да нас Господ сачува и заштити од сваког зла.

-Желим да нам свима Божић донесе здравље, срећу, напредак и благостање али на првом месту мир и да нас сачува од сваког зла, рекла је Шубарић.

Директорица Туристичке организације Грачаница Сандра Ђокић рекла је да је организовање ломљења чеснице за циљ имало да се обрадују деца. Она је изразила наду да ће ломљење чеснице постати традиција и да ће се на овој манифестацији догодине окупити још више људи.

Након ломљења чеснице присутној деци подељени су божићни пакетићи које је обезбедио Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић.

Литургије поводом најрадоснијег хришћанског празника служене су у свим храмовима у централном делу КиМ.

Ноћ уочи Божића у свим православним храмовима у овом делу покрајине орагнизовано је налагање бадњака.

М.Ч.

Подели на: