среда, 04. августа 2021. | 11:51

ПО РЕЗОЛУЦИЈИ 1244 И МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ КОСОВО НЕ МОЖЕ ДА ИМА ВОЈСКУ

 – Идеја је да се покаже против кога ће та дејства бити евентуално усмерена. То је притисак на Србију и Србе, а пре свега на север Косова – нагласио је проф. др Илија Кајтез, говорећи о изградњи војне базе на северу наше јужне покрајине

 

 

Од терориста који су убијали српске снаге безбедности, преко оружаних побуна, пешадије Нато пакта током бомбардовања, прогонитеља, киднапера, џелата и убица српског народа, разоружаних и распуштених јединица како су тврдили некада Унмик и Кфор до формирања Косовских безбедносних снага које, као „партнери Нато пакта“, претендују да постану војска такозване државе Косово. У циљу потискивања Срба са севера наше јужне покрајине место за базу су одабрали брдо Црнуша изнад Косовске Митровице. Могу ли једног дана постати регуларна оружана сила и како се супротставити најављеној изградњи базе за „Јединство“ је говорио проф. др Илија Кајтез са Факултета за међународну политику и безбедност, иначе, социолог, филозоф, педагог и официр у пензији.

  • Ових дана косовске безбедносне снаге учествују са војницима НАТО пакта у војној вежби на КиМ и спремају терен изнад Косовске Митровице да граде војну базу. Имају ли на то право и каква се порука шаље Србима и Србији?

Прво, они не могу да учествују у било каквим војним вежбама. НАТО алијанса, а пре свега Америка, је преузела улогу међународног судије мислећи да је ово 1991. година и понаша се на начин као да је садашњи свет и даље униполаран и да су они једини господари света, да могу да одређују мимо Резолуције 1244 Савета безбедности и свих позитивних права на којем почива међународна заједница. Дакле, они практично покушавају да тој лажној држави дају све атрибуте, укључујући да кроз ове вежбе промовишу косовске заштитне снаге у неку тзв. војску Косова. Значи, они промовисањем безбедносних снага Косова руше први и основни постулат међународног права. Јер, по Резолуцији 1244 Косово је протекторат УН и део Србије који не може да има војску. На основу тога, атрибути „косовске војске” су и било каква инфраструктура, укључујући и то што може бити осматрачница, касарна или неки други војни објекат. Идеја је да се покаже против кога ће та дејства бити, евентуално, усмерена. То је притисак на Србију и Србе, а пре свега на север Косова. Зашто они, ако већ мисле да праве касарне, иако немају право према Резолуцији 1244, то не раде на граници према Албанији? Ако желе да вежбају, могли су да нађу много повољнији терен. Многи стручњаци сматрају да касарна на неких 1.000 метара надморске висине апсолутно није подесна за било какву активност коју има војска. Међутим, овде је то више као нека врста осматрачнице према четири општине са већинским српским становништвом и територијом где живе Срби, са основном идејом да се пошаље порука Србима на КиМ против кога су те тзв. оружане снаге лажне државе окренуте. Када се види да је назив те потенцијалне касарне, осматрачнице или неког војног објекта „Исо Бољетини“, који се истакао у борби и мржњи према Србима, онда је симболика и намера недвосмислена. Неки аналитичари из Београда покушавају да то мало ублаже, да прикажу ствари на један другачији начин. Међутим, овде су ствари недвосмислене. Прво, вежбање у оквиру НАТО-а против је Резолуције 1244. Друго, подизање војне инфраструктуре те тзв. војске Косова противно је Резолуцији 1244. Треће, одабир локације према Србима, на самој линији раздвајања између северне и јужне Митровице, и одабирање имена те касарне или војног објекта, говори да је то једна додатна провокација према Србима.

  • Шта је сада чинити и може ли Србија на неки начин да спречи изградњу базе?

Покушајмо на сваки могући начин користити све расположиве политичке, дипломатске, међудржавне сусрете да се покаже неодрживост идеја и планова приштинске администрације. Са друге стране, оно што Србија мора да чини јесте да подиже сопствене капацитете економске, дипломатске, политичке, безбедносне и војне. Дакле, ми морамо у овоме времену, где нам се „баца рукавица у лице“, бити врло припремљени, али строго хладно и рационално. Одговор на то мора бити, оно што је често пута председник Вучић изјављивао, знајући колико су односи крајње компликовани и комплексни у овој новој консталацији односа и нове гарнитуре власти у Вашингтону, да Србија не сме дозволити никакве нове прогоне, олује, или етничка чишћења. Гарант мира и гарант опстанка Срба на КиМ су: наша мирољубива политика, економски развој, улагања у безбедносне структуре и јачање војске, уз наше традиционалне пријатеље као и стални разговор са чланицама НАТО-а и кључним државама западне цивилизације. Ми не бежимо од разговора и имамо развијену сарадњу са НАТО пактом, са америчком војском и њиховом националном гардом из Охаја. Налазимо се између Истока и Запада и желимо да сарађујемо и са једном и са другом страном, не угрожавајући никога. Показали смо опредељење стратешкој политичкој и национално војној неутралности. Међутим, овде се ради о врло компликованим односима, а то подразумева једну крајњу и максималну будност, с тим што тежиште треба ставити на дипломатију, на проактиван однос и разговоре. Али, злу не требало, ми морамо бити спремни и у најгорем случају, иако би то ужасно искомпликовало ситуацију. Дакле, на ону, не дао Бог последњу варијанту, да спречавамо етничко чишћење Срба.

  • Има ли симболике у називу војне вежбе „Бранилац Европе 2021“?

Увек се обављају те вежбе, пре свега, на нивоу симболике. Треба знати да смо ми Европа. Ми смо, такође, стари европски народ по вредностима, по историји, по одбрани европске цивилизације од других неевропских цивилизација. Народ који је највише страдао и био темељ, зид и појас. Када су се развијали неки европски градови, ми смо овде били преко 400 година у статусу робља. Неолиберална прича, која је дошла до једне своје критичне фазе, намеће своје вредности остатку. Европске вредности нису вредности ЕУ. Нису то вредности неолибералне, јер покушавају да свако друго поимање, сваке друге вредности прогласе непријатељским. Овде се види интенција да се „доврши посао“ и да се на неки начин ова структура, односно ова територија стави под контролу НАТО- -а, да би НАТО алијанса у неком свом стартешко-стретегијском опредељењу дошла на физичке границе Русије, па им у опкољавању Русије „срећу кваре“ Срби. Али, ми просто као народ морамо бити постојани. Немамо резервни ни положај ни резервну отаџбину, нити имамо резервну историју и резервни народ. Свим тим изазовима морамо дати најадекватнији, најмудрији одговор и поступати у складу са неким најцивилизованијим корацима. Тако да практично тај назив имплицира да је ту сад борба за неке европске вредности. Али, Срби су много већи, много суштинскији европски народ од многих који се приказују да су одједном и преко ноћи постали европејци.

  • Америчка администрација се понаша као да је 1999. година. Постоји ли могућност да Запад косовске безбдностне снаге трансформише у војску и да као такви постану део НАТО пакта ?

Када је у питању НАТО, ви имате једну инерцију, а то је она инерција великих, бирократских, огромних организација. Значи, овде НАТО функционише по моделу једне огромне инерције. Људи који управљају западном цивилизацијом не схватају да је западноевропска цивилизација на силаску. Често пута мене западноевропска цивилизација подсећа на последње декаде Римске империје. Дакле, ово што Запад не схвата, то је гледано у перспективи, јесте да они на свим пољима губе примат. Источни џинови се уздижу у сваком погледу, у смислу становништва, привреде и техничко- -технолошком развоја. То значи на неку дужу стазу, Запад реално нема перспективу. Примат имају државе као што су: Народна Република Кина, Индија, Русија и Бразил. Такође, питање Африке је врло комплексно питање. То значи да они реално можда могу да учине ово што сте ви рекли, да они прогласе те безбедносне снаге у „војску Косова” и да их приме у НАТО, али то би био, заиста, један велики преседан, огроман преседан. Ми реално немамо ту неку екстра могућност да то спречимо, али ће доћи до даљњег урушавања светског поретка, светског међународног права о којем они не воде рачуна. То би био показатељ другим силама, дакле, мултиполарним центрима света, где свет иде. Мислим да то не иде у прилог ни самом Западу, ни НАТО-у јер ће показати, као што је и до сада показао, своје ружно и мрачно лице. С друге стране, на неки начин окрећу нас Србе против Запада, иако ми реално нисмо ни против кога. Ми желимо да будемо на сопственој територији. Дакле, наша ситуација није претерано оптимистична. Ми покушавамо на све начине да ту негативну позицију што је могуће више ублажимо, али треба се надати да у овом комплексном свету НАТО, ипак, неће изгубити толико компас и да неће ићи на тако радикалне кораке, који до краја уништавају и дерогирају већ уништено и дерогирано међународно право. Свет није униполаран, ни биполаран, него је мултиполаран и постаје све више мултиполаран. То је та карта на коју ми Срби, уз сопствено јачање капацитета, треба да играмо у наредном периоду. Р. Комазец

Подели на: