Најновије вести

Победница Слађана Јоловић

Музичка манифестација Акорди Лешка- Први глас Ибарске долине

 

Ово је најдуговечнија музичка смотра младих такмичара аматера, која је из генерације у генерацију окупљала младе певаче жељне афирмације и славе у музичком свету. Многи су овде направили своје почетничке кораке, а данас су естрадне звезде које трају попут Драгице Радосављевић Цакане. Овогодишњи специјални гост вечери била је Даница Црногорчевић.
Да почнемо од корена, који нас чврсто држе за ову земљу, попут песме која нас је одржала, њојзи хвала, како се одувек каже. А, све је почело пре пуних педесет пет година, када је први покровитељ Акорди Лешка био лист” Јединство” из Приштине. Пре више од пет и по деценија мудро руководство новине, која траје и која пише истином, препознало је праве вредности и удостојило покровитељством овако дуговечну манигфестацију која промовише, изворну народну песму, младост, креативност и музичко стваралаштво уопште.
И ове године, у топлој летњој ноћи разлегала се песма са спртског терена Основне школе ”Стана Бачанин” у Лешку, где се од почетка одржава ова манифестација . Певачи аматери из градова који леже на Реци Ибар се окупљају славећи песму, а својим музичким умећемм настоје да освоје гласове жирија.
Најоригиналнија у свом наступу са песмом ,,Сву ноћ ми булбул препева” била је Сладјана Јоловић из Новог Пазара, која је понела ласкаву титулу ”Први глас Ибарске долине 2022. Године. Друго место освојила је Сачка Стефановић из Лешка , а треће место припало је Аниди Јаховић из Новог Пазара.
Трочлани жири у саставу проф. др Биљана Павловић, Даница Црногорчевић и Рифат Рамовић нису имали лак задатак , да у великој конкуренцији одаберу најбоље. Било је пријављено тринаест певача аматера из шест градобва који леже на реци Ибар из Лепосавића, Рашке, Косовске Митровице, Рожаја , Тутина и Новог Пазара.
Бројну публику одушевила је својим певањем специјални гост вечери Даница Црногорчевић, црногорска интерпретаторка етно и духовне музике. Уједно ова врсна музичка уметница заказала је концерт у Лепосавић , крајем августа, на захтев публике.
На музичкој манифестацији Акорди Лешка- Први глас Ибарске долине, својом песмом представио се и Рифат Рамовић из Тутина, који је уједно био и члан жирија, а широј публици познат је и као побеник једног од серијала ,,Никад није касно”.
Све у свему, у овим тешким временима, овакве манифестације су добро дошле, настављају традицију и промовишу лепу изворну песму, пре свега, а потом и дружење, љубав и пријатељство. Кроз Акорде Лешка прошле су генерације, сада афирмисаних музичких ствараоца и сви се радо сећају овдашњих наступа и почетака. Медју њима је и Драгица Радосављевић Цакана, која је у више интервјуа указала, да је за ову манифестацију вежу лепа сећања на младост. Ово је и лепо искуство и доказ да праве вредности остају да трају у времену. Покровитељ ове манифестације била је Скупштина општина Лепосавић, а организација је била поверена Центру за културу ,,Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу. Уједно организацију су помогли и бројни спонзори.
Да нам живи песма и да нам трају Акорди Лешка, ово би уједно била и порука публике, која је бурним аплаузима наградила све изводјаче. В. Вукојевић

Подели на: