Најновије вести

Почела изградња нове зграде Универзитета у Косовској Митровици

Рашчишћавањем терена и рушењем постојећих објеката, јуче је на територији општине Косовска Митровица почела прва фаза у реализацији пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

 

Реч је о првој фази, која подразумева припрему терена за извођење радова. Након тога створиће се услови за планирану реализацију друге фазе, која подразумева изградњу самог објекта. Пројекат се финансира средствима Владе Републике Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију. Када буде завршен, у савременом Универзитетском центру биће смештене зграде Природно-математичког факултета, Економског факултета, Правног факултета и зграда Ректората. Укупна површина објекта износиће 10.500 метара квадратних и простираће се на четири спрата са подрумом и галеријом. Зграда ће поседовати све потребне кабинете, учионице, лабораторије, амфитеатре, библиотеке са читаоницама, ИТ центар, свечану салу, ресторан, терасу, кухињу и биће опремљена по највишим стандардима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић каже да ће изградњом новог Универзитетског центра, Косоваска Митровица добити нови симбол града на понос свима.

“Почетком реализације пројекта изградње нове зграде Универзитета испуњавамо још једно обећање које је нашем народу у покрајини дао председник Србије Александар Вучић. Он је крајем фебруара, на састанку у Куршумлији, рекао да ће држава одвојити новац за изградњу овог образовног комплекса. Ребалансом буџета одвојена су средства за прву фазу, која подразумева рушење и припрему терена, а потом крећемо и у изградњу. Ово је само још један показатељ да држава брине о свом народу на територији Косова и Метохије, да улажемо у будућност наше деце, останак и опстанак нашег народа у покрајини”, каже Петковић.

 

Подели на: