Најновије вести

Почела изградња новог водовода

У Грачаници је почела реализација једног од највећег пројекта ове локлане самоуправе – изградња потпуно нове водоводне мреже. Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством финансија Аустрије, косовским министарством финансија и Општином Грачаница. Његова вредност је око 5 300 000 евра.

 

Обиласком терена почетак радова озваничио је председник општине Грачаница Срђан Поповић, заједно са представницима аустријских предузећа. Поповић је том приликом рекао да ће мештани Грачанице, Сушице и Новог Бадовца добити здраву пијаћу воду.
-Данас је почела изградња нове водоводне мреже за Грачаницу, Нови Бадовац и Сушицу, а упоредо се граде још две нове линије ка Кишници и Лапљем Селу. Овај пројекат омогућила је Влада Аустрије, која је одобрила кредит и који ће бити враћен од стране Министарства финансија у Приштини. До сада смо имали великих проблема са водоснабдевањем и верујем да ће у будућности бити боље , рекао је Поповић и додао да је са Регионалном компанијом „Водовод“ потписан и споразум за изградњу нове зграде водовода. Он је напоменуо и да ће са том компанијом ускоро почети изградња водоводне мреже у Скуланеву, Радеву и Лепини.
Виши саветник у компанији ОСТАП Милован Москаљов мештанима Грачанице честитао је почетак изградње новог вововода.
-Коначно смо кренули са реализацијом овог пројекта за који смо пуне три године сређивали сву неопходну документацију. Сада када смо кренули неће бити застоја. Планирамо да пројекат буде завршен за две године. Надам се да ће грађани бити срећни и задовољни, рекао је Москаљов.
Директор урбанизма Дејан Јовановић појаснио је да пројекат предвиђа изградњу примарне и секундарне мреже, пумпне станице и резервоара.
-Дужина примарне мреже износи 31 километар, а секундарне 17. Осим инсталације нових цеви, биће изграђене пумпне станице и резервоари. Мрежа ће ићи од фабрике воде на Падалишту, с обзиром да се водоснабдевање врши из Грачаничког језера. Нови водовод замениће мрежу стару преко педесет година и азбесне цеви, које нам стварају велике трошкове и оштећења на инфраструктури. Гаранција за нове цеви је од 50 до 100 година, рекао је Јовановић.
За имплементацију пројекта задужена је аустријска фирма „Тирол“ и компанија ОСТАП.
М.Ч.

Подели на: