Најновије вести

Почела легализација нелегално изграђених објеката

Након усвајања новог Закона о третирању грађевина без дозволе и након ступања на снагу административних упутстава, све општине су у обавези да почну са применом закона и крену са легализацијом.На основу тога Општина Грачаница позива да грађани поднесу захтев за легализацију својих објекта који су саграђени без грађевинске дозволе. Према овом закону право на легализацију имају све грађевине које су изграђене без грађевинске дозволе до ступања на снагу Закона, 5. септембра 2018. године.

 

Из Одељења урбанизма наводе да је поступак за легализацију једноставан а таксе минималне и то: такса за легализацију кућа је 1евро/м2, такса за објекте остале категорије је 2 €/м2 и такса за легализацију објекта за надоградњу и доградњу без дозволе 2€/м2
Објекти саграђени до 2004. године и социјалне категорије су ослобођени таксе, а у обавези су да уз захтев доставе неопходну документацију као доказ.
Легализацијом објеката уједно се врши и његова регистрација у катастар непокретности.
Овај пројекат је подржан од стране УСАИЂа, где је општина Грачаница једна од две општине које су изабране за подршку од стране УСАИЂа приликом процеса легализације.
Апликације се могу подићи на шалтеру у општинској згради или преузети са општинског сајта.

М.Ч.

Подели на: