Најновије вести

Почела обнова цркве Светог апостола Луке у Витомирици

Након 22 године у селу Витомирица код Пећи почела је обнова цркве Светог апостола Луке, средствима које је прикупила хуманитарна организација „Кнез Витомир“, преноси Радио Гораждевац.

 

Милорад Ђоковић, један од повратника у овом селу, изјавио је за Радио Гораждевац да су средства за обнову прикупљена уз благослов епархије Рашко-призренске и владике Теодосија.

„Претежно расељена лица из Витомирице су организовала донаторско вече које је одржано у Београду и коме је присуствовао и владика Теодосије. Том приликом је скупљено 20.000 евра од стране навијача Црвене Звезде“, изјавио је Ђоковић.

Он додаје да се тренутно ради на обнови цркве Светог апостола Луке и на замени кровне конструкције и фасаде.

„Црква је била одржавана и била је у идеалном стању. Међутим, 1999-те је оскрнављена и порушена тако да није двадесет и нешто година одржавана. С обзиром да је била оскрнављена, морала је да се реновира посебно кровна конструкција“, каже Ђоковић за Радио Гораждевац.

Црква Светог апостола Луке саграђена је 1912. године. Храм је посвећен Светом Луки јер је црногорска војска ослободила ове крајеве од Турака на Лучиндан. Тренутно у Витомирици живе српска два повратника.

Подели на: