недеља, 09. маја 2021. | 01:36

Почела жетва озимог јечма

Централни део Косова и Метохије

 

У централном делу Косова и Меохије почела је жетва озимог јечма. Ратари истичу да су презадовољни приносима.
-Под јечмом сам посејао пет хектара и приноси су преко шест тона по хектару. Задовољан сам, како не би био. Ово су приноси као у најроднијим годинама, рекао нам је Горан Трајковић, пољопривредник из Лапљег Села и додао да ће све да складишти и користи за ишрану свиња на својој фарми.
Према речима ратара, жетва јечма је мало каснила због кишовитих маја и јуна.
-Озиме културе су одлично напредовале. На време смо урадили прихрану као и прскање против корова. Влаге је било довољно, и чинило се да ћемо проћи без већих брига. Међутим, онда су уследиле кише и хладно време. Посебно смо били забринути у јуну када је јечам већ требао да зри. На појединим њивама је услед велике влаге почео да пада, али, на срећу, није се много одразило на приносе. Довољно је било 10 дана сунца да сазри и почне жетва, рекли су нам ратари које смо затекли у атару Лапљег Села.
Што се хлебног жита тиче, ратари истичу да су такође задовољни, па се и ту надају рекордним приносима. Оно што их забрињава јесу временски услови. Да би жетва почела на време неопходно је сунце, односно влаге има доовољно и зрно је већ формирано. Ако сунчано време потраје надају се почетку жетве у другој половини јула.
У атару Лапљег Села под јечмом је посејано око 100 хектара, док под пшеницом има више од 500 хектара.

М.Ч.

Подели на: