Најновије вести

Почели Дани Преображења 2021. у Прилужју

Спортским надметањима започела традиционална манифестација Дани Преображења. Манифестација дани Преображења, која се у Прилужју традиционално одржава у сусрет слави Храма Светог Преображења Господњег и слави општине Вучитрн-Прилужје, ове године ће проширити свој садржај.

 

Манифестација која прати славу храма од његовог освештања, осмишљена је да заинтересује и окупи све мештане Прилужја и околних села и уједини их у радости обележавања Преображења господњег у Храму посвећеном овом великом Православном празнику и ојача веру у будућност на овим просторима.

Манифестација је у основи имала програм три вечери уочи храмовне славе, и на сам Дан славе.

“Првог дана је у храмовној порти одржавано књижевно вече на коме су стихови књижевника са Косова и Метохије парали плаве Прилужјанске ноћи а пој народних појаца купао се у жубору Лаба и Ситнице и губио у Чичавичким брдима а окупљени мудро и жељно слушали вешто испреплетене стихове у животне слике Косовско метохијске прошлости,садашњости и будућности, стварности и чежње”, пише Драгиша Терентић.

Почетак и изградњу храма Светог Преображења Господњег пратили су слогани “Ми градимо цркву-црква гради нас“ и „Градимо котву за опстанак”, а манифестација Дани преображења “разбија равнодушност и апатију, не баш веселе, косовскометохијске стварности и кроз саборност песму игру и спорт поручује да нам је најбоље кад смо заједно и своји на своме”, кажу мештани Прилужја.

Друге вечери наступали су бројни рок бендови из Прилужја, Косовске Митровице и још многих места са Косова.

“Треће вече је по традицији будило највише интересовања . Велики број Културноуметничких друштава са ових и осталих српских простора знојили су се под тешком народном ношњом у врелој августовској ноћи у Прилужју да буду макар мало бољи и буду награђени са више аплауза и одушевљења од предходних фолклорних ансамбала и група”, пише Терентић.

Он објашњава како изгледа Преображењски дан.

“Преображењски дан би почињао дочеком црквених великодостојника и других гостију у храмовној порти,настављао би се светом литургијом и литијом око храма а потом сечењем славског колача и дељењем освештеног грожђа. Потом би у организацији савеза аматера Косова и Метохије у храмовној порти био приређен колаж старих српских песама и игара “Старосрпски извори“. Колачари би организовали славски ручак а по домовима би се веселило уз родбину и госте из околине. И тих неколико дана цело село и околина су били потпуно заокупљени преображајем њихове свакодневнице”, јасан је он.

Организатори овогодишњих Дана преображења у Прилужју су Привремени орган за општину Прилужје-Вучитрн, спортска друства из Прилужја и Културноуметничко друштво “Абрашевић”.

Председник привременог органа општине Прилужје-Вучитрн, Милан Костић истиче да је егзистенција младих, запошљавање, социјално старање, побољшање инфраструктурних и укупних услова живљења део основних изазова новог ПО , али и да паралелно са тим иде и рад са младима и за младе.

“Даћемо нови, снажнији и јачи подстицај спортским клубовима, активираћемо неке застале у свом раду, помоћи оснивању нових. Културно уметничко друштво “Абрашевић” постављамо поново на место носиоца културно-забавног живота младих и неизбежног чиниоца и организатора манифестација по којим је Прилужје било познато. Сматрамо да је до нашег доласка у Привремени орган неоправдано запостављан овај значајан сегмент живота, опстајања и представљања младих и наше општине и средине”, каже Милан Костић.

Он додаје да кроз Дане преображења дају нове имплусе младима.

“Данима преображења у Прилужју дајемо нове импулсе. На захтев младих уводимо спортске турнире, враћамо наступе рок бендова, окупљамо још већи број културно-уметничких друштава са којима сарађује наш КУД. Литургију ће држати преосвештени владика рашко-призренски И косовско-метохијски Теодосије, долази нам директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић са сарадницима, преседници и представници општина. Покушавамо да се на свим пољима преобразимо и напредујемо да би опстали у јединству и слози, закључује Костић.

Председник ПО општине Прилужје-Вучитрн Милан Костић изразио је и велику захвалност за покровитељство ове манифестације Петру Петковићу директору Канцеларији за Косово и Метохију, директору Срђи Ковачевићу и Јавном предузећу Површински копови “Косово” Обилић и Српској православцној цркви на овим просторима. Навео је да су, поред покровитељства манифестација, они увек ту кад треба помоћи Србе у Прилужју И околини али на целом Косову.

Манифестација Дани прображења у Прилужју ове године траје 5 дана. Првих дана су спортска такмичења у малом фудбалу (јуниори и сениори) тенису и стоном тенису, потом концерт рок састава, а затим вече фолклора на коме учествују Културно уметничка дрштва: “Чукарица” из Београда, “Копаоник” из Лепосавића, “Косовски Божури” из Косовске Митровице, “Косовка Девојка” из бабиног Моста,”Бранко Меденица” из Угљара, “Цветко Грбић” из Штрпца ,”Симонида” из Ранилуга и “Кос” из Шилова и домаћини “Абрашевић” из Прилужја.

На дан Преображења након литургије, литије и резања славског колача предвиђен је пригодан културно забавни програм КУД “Абрашевић”.

 

Подели на: