Најновије вести

Почео нови састанак Вучића и Куртија уз посредовање ЕУ

У Бриселу је почео трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића, премијера привремених институција у Приштини и ЕУ посредника у дијалогу Београда и Приштине Жосепа Бореља и Мирослава Лајчака.

 

Претходно се председник Вучић одвојено састао са Борељом и са Лајчком.

У Бриселу напомињу да се ће се ова рунда разговора Вучића и Куртија фокусирати на “напредак учињен до сада” и “договор о следећим корацима у дијалогу”.

Уочи почетка састанка, Борељ је новинарима рекао да очекује да ће данашњи састанак, у оквиру нове рунде дијалога између Београда и Приштине, бити продуктиван.

Рекао је да је добро да је поново одржан састанак пре летње паузе, јер је очување редовних контаката између Београда и Приштине од кључног значаја за међусобну нормализацију односа.

“Наставићемо данас преговоре о оствареним помацима и наредним корацима, а очекујем од обе стране да приступе састанку на конструктиван и прагматичан начин”, изјавио је Борељ.

Како је нагласио, две стране морају коначно да затворе поглавље болне прошлости и да спроведу свеобухватан споразум о нормализацији односа, као и да заједно раде на европској будућности за њихове грађане, која је, напомиње, важнија од прошлости.

“Морамо да гледамо напред, а то је европска перспектива”, поручио је Борељ.

За амбиције Београда и Приштине је, како наглашава, важно да напредују на плану европске агенде, али и због стабилности и економског напретка целог региона Западног Балкана.

“Надам се да ће састанак бити продуктиван и да ћемо моћи предузети неке кораке напред у овом дијалогу на крају састанка”, рекао је Борељ, додајући да би састанак требало да траје неколико сати, зависно од расположења учесника.

Навео је и да је ово други састанак између Београда и Приштине од избора Аљбина Куртија за косовског премијера, као и да први састанак није био нарочито продуктиван.

Председник Србије истакао је раније данас на путу за Брисел да су разговори са албанским представницима важни, јер се тиме чувају мир и стабилност.

“Никада није посебно пријатно ни путовање, ни боравак у Бриселу када водите разговоре са албанским представницима. Међутим, за Србију је то важно јер тиме помажемо нашем народу на КиМ, чувамо мир и стабилност који су од пресудног значаја за економски напредак целе Србије”, написао је Александар Вучић на Инстаграму.

Подели на: