Најновије вести

Почиње ”Графест”

Дом културе Грачаница

 

У Грачаници ће се од 27. до 29. новембра 2019. године одржати Осми међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ”Графест”. Поменути фестивал организује Дом културе.
Такмичарски програм фестивала намењен је докуметарним радовима насталим у оквиру постојећих продукција на Косову и Метохији: радови за овај део програма пријављивали су се путем конкурса, а одабрала их је селекторка Невена Матовић. Од 29 пријављена рада у коначан избор ушло је 15, и реч је о средњеметражним документарним телевизијским формама.
Ревијални програм састоји се од неколико пажљиво одабраних филмова из актуелне домаће продукције, по избору селекторке Соње Ђекић. Ове године биће приказана два дугометражна филма и блок кратких филмова реномираних српских редитеља: Дарка Бајића, чији ће филм ”Линија живота” отворити фестивал, као и филм ”Окупирани биоскоп” Сенке Домановић, али и краћи филмови Милоша Томића, Ефима Грабоја, Маје Новаковић, Николе Полића и Иване Тодоровић.
Другог дана фестивала одржаће се предавање о документаризму у ПКЋ’Акваријус” у Косовској Митровици, које ће одржати Зоран и Светлана Поповић из Београда, оснивачи европског докуметарног филма ”Седам величанствених”.
Најбољим оставрењима, по оцени жирија, биће додељене новчане награде и плакете.
Фестивал помажу Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за КиМ, Скупштина града Приштине и Општина Грачаница.
Улаз на све фестивалске пројекције и дешавања је бесплатан.

М.Ч.

Подели на: