Најновије вести

Подигнуто више стамбених зграда у две године него у протекле две деценије

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић у посети општини Лепосавић

Дамјан Јовић, заменик дриректора Канцеларије за Косово и Метохију у пратњи руководства општине Лепосавић најпре је обишао Основну школу ”Вук Караџић”у Сочаници где је у току потпуна реконструкција овог објекта, а потом и градилиште Ученичког дома у Лешку. Овом приликом учињена је и посета пољопривредном газдинству ”Браћа Јевремовић” у селу Трикосе, које се определило за гајење боровница на засаду од 4,5 хектара.
Лепосавић, 17. Јуна- Драган Радовановић, директор Основне школе ”Вук Караџић”у Сочаници са својим запосленима дочекао је Дамјана Јовића, заменика директора Канцеларије за КиМ у пратњи општинског руководства испред градилишта у које се претворила ова основна школа у којој се врши детаљна реконстраукција. У току су радови на потпуној обнови овог васпитно-образовног објекта, а реч је уводјењу грејања, замени столарије, подова и обнови фасаде. Ово је прва детаљна обова школе од њене градње, мада је било више парцијалних радова и доградње у протеклих век и коју годину постојања, казао је Радовановић.
Посета је настављена обиласком радова у Ученичком дому у Лешку, чија градња је почела почетком ове године. Објекат, површине скоро три хиљаде квадратних метара, у градјевинском делу је завшен, а предстоје занатски радови на унутрашњем уредјењу, као и уредјене приступног простора и изградња пута до објекта, који се налази у непосредној близини Средње Пољопривредне школе Приштина- Лешак.
Како је ова школа регионлног карактера и има ученике из више општина Косова и Метохије , као и суседних општина Рашка и Нови Пазар, неопходна је била изградња једног оваквог објекта за смештај ученика и комплетан садржај ученичког стандарда.
Обраћајући се новинаррима, након обиласка ових радова, Дамјан Јовић је казао да је веома задовољан динамиком изводјења радова и да ће овај објекат бити пример осталим градитељима, који имају намеру да граде објекат сличне садржине.
– Овде смо били 3. Фебруара , када је било изливање темељне плоче, за овај, рекао бих, репрезентативни објекат, намодернији и најновији који ниче у Републици Србији. Биће то ученички дом на понос не само нашем народу овде на Косову и Метохији већ и читавој Србији. Мислим да свако ко убудуће буде градио ученичи дом може да додје овде и види како то изгледа, казао је Јовић.
Рекао је и да су се уверили у добру динамику радова у Основној школи ”Вук Караџић” у Сочаници, школи која је подигнута половином прошлог века и у којој није било детаљне реконструкције до сада.
-По завршетку радова биће то једна од најмодернија школа , на понос свих њених ученика и запослених у овом васпитно-образовном објекту, истакао је Јовић, додајући да су обишли радове и на градилишту једне стамбене зграде од дванаест стамбених јединица у Сочаници, која је у завршној фази градње. Уз још сто десет завршених станова, казао је Јовић, и ова зграда са дванаест станова биће подељена у току ове године социјално угроженим лицима и младим брачним паровима који живе овде у општини Лепосавић.
Додајући, Јовић је нагласио да ће се наставити са градњом на овом подручју, градиће се нови ученички домови, нове школе и станови како би наш народ имао најбоље услове за живот, као и у свим осталим деловима Републике Србије. То све не би било могуће да предходно нисмо урадили консолидацију земље и створили тај вишак средстава који сад можемо да улажемо и да градимо и овде на Косову и Метохији. Сто двадсет саградјених станова у једној години, то су наши резултати и ми мислимо да дела говоре много више од речи, а овде су и нека дела на која можемо да будемо поносни. У наредном периоду, мислим да је важно, да сачувамо постигнуто јединство, јер колико је била важна економска консолидација, толико је била важна и поитичка консолидација свих политичких представника и снага Срба који живе овде на Косову и Метоји, како би смо једним гласом говорили и пред медјународном заједницом, али и разговорима са Приштином. Народ препознаје значај јединства на којем ћемо наставити да радимо и након избора, рекао је Јовић.
Зоран Тодић, председник Привременог органа општине Лепосавић, овом приликом казао је да смо обишли објекте у изградњи што показује да је држава Србија данас много више присутна, да много више улаже у српске средине , него што је то било раније у неком периоду када су биле неке друге владе. Ова дела показују нашу опредељеност , како нас који живимо овде, тако и опредељеност наше државе на челу са председником Александром Вучићем да смо кренули једним јасним путем, да улажемо у српске средине, да уредјујемо овај простор, да и наша деца имају све ово што имају деца у централној Србији и ја сам поносан као неко ко је на челу општине, јер смо само у упрошјој години и у првих пет месеци ове године имали инвестиција у вредности милијарду и четристо милиона динара, што у протеклих двадсет година нисмо имали. Ја верујем да ћемо наставити овим путем развоја и ове општине и других општина на Косову и Метохији, јер док је Србије биће и нас овде, рекао је Тодић.
Представио се својом политичком поруком и кандидат за народног посланика Милан Савић, рекавши да као човек који долази из студентског активизма, види да је на делу политика дела, а не речи. ”Овде на делу видимо шта је све наша држава на челу са нашим председником Александром Вучићем овде уложила, инвестирала , створила за свој народ на КиМ. Биле су потребне чврсте мере , како би могли да се финансијски консолидујемо, а свега тога не би било да СНС, Влада Ребублике Србије и наш председник Александар Вучић нису препознали и припремили план. Наш председник није само политичар, већ државник који планира све за 20-30 година унапред. Можемо рећи да је све обухваћено инвестиционим планом у српске средине на КиМ, где је инвестирано преко 60 милиона евра, 1700 станова је додељено и кућа реновирано. То све говори колико је држава Србија мисле на наш народ на КиМ, инвестирајући у образовни систем значи да мислим на сву нашу децу. Планом Србија 2020-2025 планирано је још 120 милиона евра у изградњу, да се чују сви проблеми, да се помогне сваки човек на на КиМ, зато је важно да 21. Јуна дамо подршку оваквој политици, казао је Савић.
Посета општини Лепосавућ завршена је обиласком пољопивредног газдинства ”Браће Јевремовић”, које се бави узгојем боровница на 4,5 хектара у атару села Трикосе надомак Лепосавића. В. Вукојевић

Подели на: