Најновије вести

Подржите децу да се баве спортом

Промоција монографије,, Сто прича за сто година,, аутора Александра Милетића у Лепосавићу

 

 

Александар Милетић, новинар и публициста, провео је детињство у Лепосавићу, зато је промоција његове монографије у овом месту,  била посебно емотивна уз подсећање на дечачке дане и све оно што је касније створио. О монографији, која је слика наше кошарке кроз један век, говорили су и Владе Ђуровић, прослављени српски кошаркаш и Марко Мариновић, кошаркаш и члан стручног штаба репрезентације Србије. Посебна порука упућена је деци младима да се баве спортом , јер са тим избором неће погрешити.

Центар за културу,, Сава Дечанац,, Библиотека,, Свети Сава,, и општина Лепосавић били су домаћини прослављеним спортским радницима  Александру Милетићу, новинару и публицисти, аутору монографије,, Сто прича за сто година,, Влади Ђуровићу прослављеном српском кошаркашу и тренеру Марку Мариновићу, кошаркашу и члану стручног штаба репрезентације Србије. Промоција монографије била је веома посећена, а посебно је битно што је овом догађају присуствовао и велики број младих и деце, којима је упућена посебна порука да изаберу спорт, посебно кошарку.

Догађај  је почела емитовањем химне Боже правде у извођењу Нађе Ковачевић, чланице Културно уметничког друштва ,, Копаоник,,. Промоција је организована у оквиру серијала промоције завичајних писаца и песника, коју је покренула Библиотека ,, Свети Сава ,, у Лепосавићу.

Монографије Кошаркашког савеза Србије,, Сто прича за сто година,, аутора Александра Милетића, родом из Лепосавића, припремљена је поводом стогодишњице постојања кошарке у нашој земљи. О самој монографији, говорили су аутор и гости.

Приказан је и видео филм кроз хронолошки развој кошарке у нашој земљи. Општина Лепосавић се може похвалити да је изнедрила велики број спортиста и спортских радника, а један од њих је и Александар Милетић, с обзиром на његову импресивну биографију.  Он је новинар, публициста, писац  и аутор  документарних спортских филмова. Рођен је 1972 године у Косовској Митровици , основну школу завршио је у Лепосавићу, где је ,како је сам рекао, имао безбрижно детињство, провевши у Лепосавићу, како сада види,  најлеше дане свог живота. Гимназију је завршио у Београду, а дипломирао је на Политичким наукама у Београду ,одсек журналистика. Коментатор је дневног листа Политика у којој ради од 1996-е године. Почео је као хонорарац, да би убрзо био заменик , а потом и главни и одговорни уредник спортске рубрике. Извештавао је са бројних такмичења, где се посебно издвајају Олимпијске игре. Сарадник је Спорт клуба на којем се емитују три емисије, чији је он аутор. Добитник је више награда Удружења спортских новинара године. Добитник је Мајске награде, највећег признања , које додељује Спортски Савез Србије. Био је директор главног Пресс центра на Универзијади у Београду 2009. Године. Аутор је више од десет књига. Оснивач је и директор продукцијске куће Синеспорт у Београду, која је снимила више спортских филмова и серијала, међу којима је ,, Били смо прваци света,, Златни момци,, и други. Један је од иницијатор за подизање споменика утемељивачима српске кошарке на Калемегдану, који је подигнут 2018. Године. У својим пројектима сарађује са више савеза у земљи и иностранству.

Путем видео поруке , присутнима  на промоцији обратио се из Минхена селектор кошаркашке репрезентације Србије, легендарни тренер Светислав Пешић.

Након промоције, Милетић је истакао да му је велика част, што је поново у Лепосавићу. Промоцијом монографије,, Сто прича за сто година,, желимо да грађане упознамо са књигом која је објединила све оно што је наша кошарка урадила и постигла за сто година, за свој први век.,, Није то само сува статистика , ово је више романтична прича , кроз неке приче које нису само поени , кошеви и статистика , већ реалан живот, култура, љубав, политика,  економија, све оно што креира наш живот, а кошарка није ни могла да буде изузета из свих тих оквира од 1923 године до данас,, рекао је Милетић.

Кошарка је, додаје Милетић,, постала део духовности код нас, у нашим животима, због чега се све одлагало , чак и одмор,,.

-Значајни су овакви тренуци, мислим да је кошарка постала део, можда звучи претенциозно, култура и део наше духовности.  Она је толико надрасла спорт , да је тешко да тумачимо себе без кошарке, ми патимо због кошарке, ми живимо за кошарку, ми се нервирамо због кошарке, организуијемо своја путовања и своје приватне животе због кошарке. Кошарка је део наших успеха , једна ствар која нам даје осећај величине, поноса и неког нестварног задовољства.Можда говорим превише из свог угла, али знам људе који тако мисле о кошарци,, додао је Милетић.

Владе Ђуровић, поздрављајући све присутне, нарочито децу, која су се окупила у великом броју, имао је посебну поруку за њих, да се баве спортом.,, Родитељи, усметите своју децу да се баве спортом, било којим спортом, како не би проводили време на лошим местима,, рекао је Ђуровић.

  • Презадовољан сам што присуствујем овако нечему. Сашу Милетића знам из Београда, и знам да је у новинарским круговима веома цењен и да се истиче по много чему. Много се труди и ради, не знам одакле му оволика енергија и љубав према кошарци , а овом монографијом у којој је сабрао живот кошарке у Србији, направио је величанствену ствар,, рекао је Ђуровић. В. Вукојевић
Подели на: