Најновије вести

Покушај разјашњења тајне односа човека према Богу

Књига Мирко Ђ. Томасовић –Бог је с нама, нова књига у издању Института за српску културу Приштина- Лепосавић

Књига је посвећена оцу Георгију Флоровском, а обухвата више области промишљања о односу човека и свевишњега. Коришћена је богата домаћа и страна литература која обрађује ову обаст.
Лепосавић, 8. Октобра- Аутор нове књиге, Бог је с нама, која се ових дана појавила из штампе у издању Института за српску културу Приштина- Лепосавић, по професији је теолог, верник и учени човек по промислу истраживања овдашњег и небеског. Дело тих истраживања је ова књига, која управо носи наслов, као утврђену чињеницу, Бог је с нама.
Из богате биографије Томасовић издвајамо, рођен је 1953. године у општини Книн, а Основну школу завршио је у Ердевику, општина Шид, а Богословију ”Света Три Јерарха” са одличним успехом у манстиру Крки- Кистање општина Книн.
Теолошке студије је наставио на Правослваном Богословском факултету у Београду. Уписао се 1974. Године, а дипломирао је четири године касније. У исто време студирао је Археологију на Философском факултету у Београду, на којем је стекао звање дипломираног археолога. Једно време је провео на студијама у Хајделбергу. Радио је као професор српског језика на Атинском Универзитету. Од 2002 године предаје Свето Писмо Новог Завета на Православном Богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи- Србињу. Годинама је радио као судски тумач за грчко српски језик. Узео је учешће на многим међународним научним скуповима. За достигнућа у наставној, научној и културној делатности , Универзитет у Источном Сарајеву одликовао је професора др Мирка Ђ. Томасовића плакетом Униврезитета. Објавио је више књига , монографија и чланака.
У садржају књиге Бог је с нама, су целине Трагање за истином, Поимање тајне промисла, божјег домостроја и благодатног кретања творевине, Стварање света као дело слободе и љубави тројичног Бога, Стварање света као израз божје слободе , воље и љубави, Божји наум о искупљењу, спасењу и охристовљењу човека у Исусу Христу, Црква као место човековог духовног препорода и спасења и Обнова оскрнављеног лика божјег у огреховљеном човеку и духовни живот човека у заједници тројичног Бога.
Ова широка и интересантна тема занима свако разумно људско биће, а са зрелим годинама човек све више покушава да проникне у смисао постојања у значај овоземаљског и очекујућег небеског живота. Књига је занимљив приказ научних истраживања и промисли науке по овом питању.
У предговору књиге се каже, да од како постоји свет, човек је покушавао да одгонетне тајну шта је човек, каква је његова улога у овом свету, који је смисао живота, шта је живот, а шта смрт. Човек покушава да разреши тајну односа човека према Богу, човека према човеку, зашто човек жуди за небом као за небеском отаџбином, као и свега онога што се дешавало у свету, природи и историји.
Имајући у виду с једне стране остварење пророчких речи Господа нашег Исуса Христа, Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви, а са друге стране је телесно мудровање непријатељство Богу, и да бисмо одговорили духовним потребама времена у којем живимо , одлучили смо да и ми, следујући светим Оцима , као сведоцима истините вере, библијским расуђивањем, искуству цркве Христове, и питајући за старе стазе, кажемо са своје стране нешто више о постављеној теми, да изнесемо учење Православне цркве и тако дамо православни одговор на питање о поимању промисла Божјег и Домостроја спасења. Због тога, како стоји у предговору, то што је изложено у овом раду није плог досетки, него оно чему смо се научили од светих Отаца и свештенобиблијских писаца који су исповедали своје учење под руководством Духа Светога, који је говорио у њима , човеков ум није по природи саздан да уочава оно што је божанско и умно без божје светлости. Једино Православна црква као богочовечна заједница, може да понуди одговор на посаттављену тему , јер у супротном , она не би била црква.
У предговору се још каже , Богочовек Исус Христос је икона Бога невидљивог и призма кроз коју гледамо и тражимо одговор на питање у вези са темом наше студије.. Овоплођени Бог Логос , то јест Богочовек Исус Христ , објавио је божанску тајну , односно Бога. То чинимо тако јер нема ничег драгоценијег од истине , а ми управо желимо да будемо сведоци истине. Пошто без вере, чистог срца и љубави нема богопознавања , сложићемо се са блаженим Августином , да нас љубав уздиже Богу.
Књига је штампана у тиражу од сто примерака.
В.Вукојевић

Подели на: