Најновије вести

Полиција у Зубином Потоку комплетира станицу, поставила натпис и заставе

На контејнерима постављеним на месту станице полиције у Зубином Потоку истакунте су полицијска и застава плаво-жуте боје која симболизује “косовску државност”, а окачена је и табла са натписом да се ради о службеном објекту.

 

 

Обустављањем градње зграде полицијске станице због протеста грађана, полиција међутим није одустала од локације службеног објекта, због које су житељи те средине протестовали јер се налази у близини Основне школе у којој наставу похађају српска деца.

Полиција је на контејнерима поставила врата и прозоре, наставивши са уређењем прилаза.

У новим околностима а оне трају годину дана, у којима Срба на северу Косова нема у полицији, житељи Зубиног Потока истичу да су забринути због новог концентрисања моноетничког, албанског састава полиције.

И у школи су изненађени радовима и планом да полиција буде близу школе.

“То земљиште је у државном власништву, а школа је корисник тог земљишта, тако да ако нешто треба да се ради, школа би требало да буде обавештена. За нас није спорно да се ту гради било какав објекат ако је то одлука надлежних органа, али сматрамо да није ни време ни место да се то ради сад када је ситуација напета”, каже Александар Лазаревић, директор Основне школе “Јован Цвијић”.

Управа школе је ангажовала адвокате како би се пронашло правно решење новонастале ситуације.

Из полиције тврде да поштују поступак изградње објекта.

Срби са КиМ оспоравају одлуку о градњи станице
Двадесет трећег октобра добили су грађевинску дозволу за изградњу према Меморандуму о разумевању потписаном 10. децембра 2021. између полиције и Агенције за цивилну регистрацију.

Политички представници Срба на северу тврде да режим у Приштини износи лажне податке о постојању некакве одлуке из 2018. године о изградњи полицијске станице.

Грађански активисти у Зубином Потоку истичу да све и да некаква одлука руководства општине Зубин Поток постоји, није време за градњу нове станице јер су се околности у безбедносном смислу драстично промениле.

“Наравно, околности су биле другачије кад је сама одлука донесена и у то време су у косовској полицији били присутни Срби и није била моноетничка док је сад апсолутно другачије и још су присутне специјалне јединице које додатно узнемиравају народ и наше ученике који похађају школу”, каже Милија Бишевац из Грађанске иницијативе за Зубин Поток.

Подели на: