Најновије вести

Политичко- безбедноснa ситуација мирна, али станоништво забринуто

Трећа редовна седница Скупштине општине Лепосавић

Одборници СО-е Лепосавић закључили су на својој седници да чести инциденти стварају забринутост код становништва. Још једном су поновили да је потребно што пре укинути таксе на робу која из централне Србије стиже на Косово и Метохију.
Након констатације да седници СО- е Лепосавић присуствује шеснаест од укупно деветнаест одборника, колики је укупни сазив Скупштине, одборници су усвојили записнике са предходне две, прве и друге седнице, које су одржане у првом полугодишту ове године.
Једина тачка, ове треће по реду седнице , била је разматрање политичко безбедносне ситуације у светлу најновијих дешавања, како на северу Косова и Метохије, тако и конкретно на подручју општине Лепосавић.
Најпре се одборницима обратио Радош Михајловић, заменик градоначелника општине Лепосавић, речима да је политичко безбедносна ситуација у општини Лепосави, мирна, али напета и да је становништво забринуто.
– Од како су у новембру прошле године уведене таксе на сву робу која из централне Србије и Босне и Херцеговине стиже на простор Косова и Метохије, политичко безбедносна ситуација се погоршала, а оваква ситуација , да тако кажем, тера неке људе на нелагле радње, које производе санкције. Зато ми данас и са ове Скупштине шаљемо апел да је потребно што пре укинути таксе на сву робу која стиже на простор Косова и Метохије. Таксе које су уведене производе велику штету, а у супротности су са ЦЕФТА споразумом и свим споразумима о слободи кретања људи и робе, јер се на овај начин шаље један лош сигнал за народ, пре свега овде на северу Косова и Метохије, и произрокује забринутост становништа, несигурност и размишљање шта ће се дешавати у будућности. Мии као локална самоуправа имамо одличну сарадњу са полицијском станицом у Лепосавићу, која је у систему полиције Север, и према њиховим извештајима које нам свакодневно достављају, види се да је број кривичних дела прекршаја у опадању у односу на прошлу годину. Надам се да ће таква приступ бити и у наредном периоду, и да ће тих кривичних и прекршајних дела бити све мање, а то је рекао бих резултат добре сардање са локалном управом и становништвом наше општине. Знамо у каквом времену живимо и у периоду који је пред нама биће великих притисака пред разговоре који се планирају у Паризу, и надамо се договору , јер без договора и мирног решења, апсолутно нема трајног и коначног решења. Никоме не одговарају тензије, јер тим договором очекујемо да се створе услови за миран живот на овим просторима, рекао је Михајловић.
О раду полицијске станице у Лепосавићу, одборнике је информисао АлеКсандар Филиповић, начелник ПУ у овој општини. Казао је између осталог, да је на основу њихових података смањен број кривичних дела на овом подручју у односу на прошлу годину.
-Смањен је број кривичних дела у односу на исти период прошле године са педест пет на тридест девет, а слична је ситуација и код прекршајни дела који су са двадест седам смањени на тринаест учињених прекршајних дела. Што је најважније, безбедност је на задовољавајућем нивоу и тренутно не постоје изазови који би озбиљније угрозили безбедност грађана и имовине. Међутим у разговору са грађанима стичемо утисак да су грађани у последњем периоду све више забринути за своју безбедност , присутна је неизвесност и немир. Апелујем на све грађане да имају поверења у своју локалну полицију, али молим и за разумевање, јер ми нисмо ти који утичемо на одлуке са централног нивоа, нити утичемо на њихове акције. Нисам компетентан да коментаришем дешавања у другим полицијским јединицама и хапшење полицијаца од пре неколико дана, као ни догађај од пре два дана , када је полицијски службеник употребио ватрено оружје приликом вршења службене дужности . Могу рећи да је Полицијска станица Лепосавић је отворила случај и да је исти проследила регионалној полицијској јединици која ће даље радити на овом случају. Јавност је упозната са ситуацијом да је суспендовано пет наших полицајаца, потврдио је Филиповић овом приликом.
Филиповић је на крају свог обраћања одборницима, похвалио сарадњу са локалном управом и нагласио да се таква сарадња мора наставити и у свим сегментима свог рада и деловања безбедност становништа и поштовање закона биће њихов приоритет. В.В.

Подели на: