Најновије вести

Политика: Десет земаља спремно да повуче признање Косова

Десет држава спремно је да повуче своје одлуке о признању Косова, уколико Приштина крене у процес поновног признања, а реч је о врло чврстим гаранцијама које су ове земље дале Београду, пише “Политика”.

 

 

Лист наводи да се претпоставља да је реч о земљама из Африке и Азије, али се њихов назив не помиње, пре свега због могућег притиска којем би биле изложене од САД.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да земље које би могле да преиспитају своје раније донесене одлуке, односно да повуку признање, јесу многе државе са афричког континента, али и на Блиском истоку.

Рајић оцењује да је Приштина радила на сопствену штету када је решила да отвори амбасаду у Јерусалиму, док Београд у својој дипломатској борби рачуна на Русију, али и на Кину, од које се очекује јачи ангажман и по питању Косова и Метохије.

Он је навео да ће Приштина вероватно почетком септембра издејствовати да буде укинут мораторијум на дипломатску активност признавања, али и повлачења признања Косова, али то Приштини не иде у прилог, јер нема већину да уђе у неке међународне институције.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић каже да се Кина почела појављивати у вези са питањима које не може да реши Америка и која омета да се неки циљеви спроведу до краја, као што је питање Републике Српске и очувања територијалне целовитости Србије.

Он је оценио да Русија и Кина имају потребу да се зближе, јер се осећају угрожене од САД, те подсетио на питање Венецуеле или стављања вета на избор новог високог представника у БиХ.

Према Јовановићевим речима, ако би до краја године кинески председник Си Ђинпинг посетио Србију то би била јасна демонстрација подршке и послало би ширу слику, на коју би Запад морао да обрати пажњу.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је да се прави пријатељи и савезници поштују и да у свим међународним форумима Русија и Кина настављају да пружају најснажнију могућу подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Подели на: