Најновије вести

Политика мира, сарадње и очувања стабилности од највећег значаја за даљи развој Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, којем је уручио Ускршње честитке за председника Владимира Владимировича Путина и Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

 

 

Честитајући Ускрс, председник Вучић је замолио амбасадора Боцан-Харченка да председнику Путину, патријарху Кирилу и свим православним верницима у Руској Федерацији, пренесе искрене жеље за мир, добро здравље и сваки напредак.

Вучић је и овом приликом захвалио на подршци коју Русија пружа Србији током пандемије, констатујући да ће производња руске вакцине „Спутњик В“ допринети да се обезбеди наставак имунизације становништва и у наредном периоду.

Саговорници су изразили задовољство напретком економске сарадње између Србије и Русије и истакли да заједнички инфраструктурни пројекти, као и пројекти у области енергетике, прате планирану динамику и да ће по завршетку умногоме допринети економском напретку наше земље, као и квалитету живота грађана.

Једна од тема разговора било је и обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Саговорници су се сагласили да један од најважнијих датума у модерној историји треба обележити у складу са околностима узрокованих пандемијом, али да борба за истину наставља да траје упркос покушајима ревизије историје, која је у потпуности неприхватљива за све народе који, попут српског и руског, баштине слободарску традицију и који су поднели огромне жртве у борби против фашизма.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су и о ситуацији на Косову и Метохији, као и о регионалним питањима, при чему су се сагласили да су политика мира, сарадње и очувања стабилности од највећег значаја за даљи развој Западног Балкана, наводи се у саопштењу.

Подели на: